Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ»
Απαιτεί θυσίες για τα κέρδη του

Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους εργαζόμενους ώστε να υποταχθούν αγόγγυστα σε οτιδήποτε απαιτούν τα κέρδη τους

«Αέρα στα πανιά» της μεγαλοεργοδοσίας δίνει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι εργοδοτικοί εκβιασμοί με πρόσχημα την κρίση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να σκύψουν και άλλο το κεφάλι για να μη θιγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σε μια τέτοια προσπάθεια, την Κυριακή 28 του Φλεβάρη, η εργοδοσία της επιχείρησης «Κωνσταντακάτος» μάζεψε τους εργαζόμενους σε αίθουσα του «Εθνικού» Αθηνών για να τους ενημερώσει για την πορεία της επιχείρησης και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να διασφαλιστεί η κερδοφορία της.

Αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει πριν ένα μήνα και η διοίκηση των «Ατλάντικ», όταν σε ειδική συνάντηση καλούσε τους εργαζόμενους να συμβάλλουν στην προώθηση των προϊόντων της... με κάθε τρόπο, επιστρατεύοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι είναι ελληνική επιχείρηση.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα, αλλά και έντασης της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με όσους θέλουν να «μαντρώσουν» τους εργάτες στη στρούγκα της ανταγωνιστικότητας. Ανεβαίνει ο πήχης της ευθύνης για κάθε αγωνιστή και ταξικό συνδικάτο ώστε να αποκαλύπτεται στοιχειοθετημένα, μέσα από την καθημερινή οργάνωση της πάλης ότι μόνο σε σύγκρουση με τη στρατηγική της πλουτοκρατίας η εργατική οικογένεια μπορεί να μετρά θετικά βήματα.

«Χάλασαν» το κλίμα της υποταγής

Η εργοδοσία της «Κωνσταντακάτος» παρουσίασε τον περσινό ισολογισμό της (2009) για να πει ότι για πρώτη φορά παρουσίασε ζημιά. Ως εκ τούτου - επισήμανε όλο νόημα - είναι απαραίτητο κάθε κατάστημά της να βγάζει τα έξοδά του γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνει, αποφεύγοντας να αναφέρει ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων σε αυτά. Ξεκαθάρισε όμως ότι όποιος εργαζόμενος δεν είναι «παραγωγικός» (με βάση τα κριτήρια που η εργοδοσία θα καθορίζει) θα «απομακρύνεται».

Το χαρακτήρα της μάζωξης φρόντισαν άμεσα να αντιστρέψουν οι δυνάμεις του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου με τη δυναμική τους παρέμβαση. Αρχικά μοίρασαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια έκαναν δυναμική παρέμβαση και μέσα, χαλώντας το κλίμα συναίνεσης που ήθελε να επιβάλλει η εργοδοσία. Καταγγέλλοντας και το γεγονός ότι η επιχείρηση μάζεψε τους εργαζόμενους την Κυριακή, μέρα ανάπαυσης, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι δεν μπορεί η εργοδοσία να επικαλείται την κρίση, όταν τα προηγούμενα χρόνια οι ισολογισμοί της ήταν κερδοφόροι. Προειδοποίησαν την εργοδοσία να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε απόλυση εργαζόμενου, γιατί πέρα από το επιχειρησιακό σωματείο θα έχει να αντιμετωπίσει όλα τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ. Και τέλος, οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δε σκύβουν το κεφάλι αλλά διεκδικούν και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους για το 2010.

Η επιθετική παρέμβαση του σωματείου, όπως σημείωσαν οι συνδικαλιστές, βοήθησε να αλλάξει και το κλίμα φόβου που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί τις μέρες πριν από τη σύσκεψη και να αναπτερωθεί το ηθικό των εργαζομένων.

Πολύτιμο οπλοστάσιο έδωσαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες για ένταση της αντεργατικής επίθεσης της εργοδοσίας που σπεύδει να αξιοποιήσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που φρόντισαν να εξασφαλίσουν και ενισχύσουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η διοίκηση των δισκοπωλείων «Μετρόπολις» ανακοίνωσε ότι επιβάλλει τετραήμερη απασχόληση.

Την περασμένη εβδομάδα, το ίδιο ανακοίνωσε και η αλαντοποιία «Υφαντής». Θυμίζουμε ότι την εκ περιτροπής εκ απασχόληση κατοχύρωσε νομικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Ν. 2639/1998, που βέβαια ποτέ δεν κατάργησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»(2021-11-04 00:00:00.0)
Δεν θα περάσει η «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους εργασίας(2021-10-12 00:00:00.0)
Μετά την εκ περιτροπής εργασία και ατομικές συμβάσεις(2011-12-29 00:00:00.0)
Αντιδρούν στη μείωση του προσωπικού(2010-11-17 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία της «ΛΙΝΤΛ» δε θα περάσει(2010-03-19 00:00:00.0)
Περιφρουρούν το εργοστάσιο(2009-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ