Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Συνεχίζουν κόντρα σε τρομοκρατία και εκβιασμούς

Η εισαγγελική παρέμβαση και το κάλεσμα της ηγεσίας της ΟΣΠΑ σε αποχώρηση συνάντησε το αγωνιστικό πείσμα των εργαζομένων

Για όγδοη συνεχή μέρα παραμένουν στο πόστο του αγώνα οι απολυμένοι της πρώην «Ολυμπιακής Αεροπορίας», έχοντας αποκλείσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Πανεπιστημίου, απαιτώντας να υλοποιηθούν άμεσα οι υποσχέσεις που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε (για την καταβολή των αποζημιώσεων, τις μετατάξεις και τις συνταξιοδοτήσεις) μετά την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ολο αυτό το διάστημα, έχοντας ως σημαία το δίκιο του αγώνα τους, αψηφούν την κόπωση, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τη χτεσινή εισαγγελική παρέμβαση για άμεση... εκκαθάριση του δρόμου, που ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για καταστολή της κινητοποίησης. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Γιάννης Σακελάκος, έδωσε εντολή στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να ανοίξει η οδός Πανεπιστημίου, στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, ζήτησε, εφόσον κριθεί σκόπιμο, η Αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις και να σχηματίζει δικογραφίες με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Ανάλογη αγωνιστική απάντηση έλαβε από τους εργαζόμενους και ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ (ΠΑΣΚΕ), που χτες το απόγευμα τους κάλεσε να αποχωρήσουν από την Πανεπιστημίου σε ...ένδειξη καλής θέλησης και να επανεξετάσουν τη θέση τους, αφού ακούσουν ξανά την κυβέρνηση.

Σε μια κατάπτυστη επίθεση εναντίον των απολυμένων της Ολυμπιακής - υπονοώντας ότι θέλουν να κλέψουν το κράτος -, μέσω της οποίας επιχείρησε να απειλήσει και να τρομοκρατήσει συνολικά το λαϊκό κίνημα, προχώρησε χτες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο δελτίο του «Μέγκα». Η ταραχή της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ο λαός δε συμβιβάζεται με τα αντιλαϊκά της μέτρα, αποτυπώνεται στο χυδαίο κήρυγμα του Πάγκαλου. Χαρακτήρισε «καταχρηστικές» τις κινητοποιήσεις, έκανε λόγο για αγώνες «εκτός νομιμότητας» και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, καλώντας τον «συνειδητό πολίτη» να αντιδράσει «απέναντι στις μειοψηφίες».

Αμεση αντίδραση απ' τα ταξικά συνδικάτα

Η είδηση της εισαγγελικής παρέμβασης προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΚΚΕ που, διαμέσου του βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκου, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που είπε πως δε θα στείλει αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο των συγκεντρωμένων. Ανάλογη παρέμβαση έγινε και προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης, πλήθος σωματεία και ταξικά συνδικάτα (Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο κ.ά.) έσπευσαν να συμπαρασταθούν και να σταθούν στο πλευρό των απολυμένων. Επιτόπου, έσπευσε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε και ο βουλευτής του Κόμματος, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος σημείωσε πως το ΚΚΕ στέκεται αμέριστα στο πλευρό τους. Κατήγγειλε την εντολή του εισαγγελέα και ανέφερε πως «το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" που υιοθετεί το ΚΚΕ εσείς το διεκδικείται στην πράξη με την κινητοποίηση αυτή. Ακούγεται ειρωνικά στα αυτιά μας από τη μια η κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει τώρα τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ υμών και της κυβέρνησης της ΝΔ και από την άλλη σε μια ένδειξη υποταγής προς τις ξένες κυβερνήσεις να αγοράζει μέχρι και υποβρύχια που γέρνουν και να το δικαιολογεί, λέγοντας πως το κράτος έχει συνέχεια. Πιστεύουμε πως ό,τι συμφωνήθηκε πρέπει να υλοποιηθεί».

«Φουντώνει» η οργή

Την ίδια στιγμή, η οργή των εργαζομένων «φουντώνει», όπως δήλωσαν στον «Ρ» που βρέθηκε και χτες κοντά τους μιλώντας μαζί τους.

Ο Κώστας Καστρινάκης, μηχανολόγος μηχανικός, μας λέει χαρακτηριστικά: «Αλλα μας υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν. Μάλιστα, όταν ρωτούσαμε τα συνδικαλιστικά μας στελέχη, λίγο πριν τις εκλογές, ποιες θα είναι οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης, που διαφαινόταν ότι θα είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ, μας έλεγαν να μην ανησυχούμε και η συμφωνία θα τηρηθεί στο ακέραιο. Μάλιστα, αυτοί που μας τα είπαν κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Μας κορόιδεψαν και τώρα προσπαθούν με διάφορα τερτίπια νομικής φύσεως να μην ικανοποιήσουν αυτά που είχαμε συμφωνήσει πριν από λίγους μήνες... Να θυμηθούμε κάτι που είχε πει ο Τσε. Οταν ακούσεις να πέφτει χαστούκι στον διπλανό σου να το αισθανθείς στο δικό σου το μάγουλο. Αυτό σημαίνει πολλά. Γιατί, αν για παράδειγμα, σηκώνονταν όλοι οι εργαζόμενοι στο πόδι και συμπαραστέκονταν στον αγώνα των αγροτών στα μπλόκα, δε θα τολμούσαν να ξεστομίσουν όλα αυτά τα μέτρα που μας επιβάλλουν τώρα».

Η Αννα Μαρούδα, υπάλληλος στο Οικονομικό, επισημαίνει από την πλευρά της. «Είναι φοβερό. Δεν εφαρμόζουν τους νόμους που εκείνοι ψήφισαν και οι πριν και οι μετά. Είμαι απογοητευμένη πλήρως από την κοροϊδία της κυβέρνησης. Περιμένω τη μετάταξή μου, να δουλέψω για να μπορέσω να ορθοποδήσω. Να δούμε πότε. Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί».

Ο Βασίλης Ευσταθίου, χειριστής μηχανημάτων στην εξυπηρέτηση εδάφους, σημειώνει: «Μετά το καλοκαίρι που μας διώξανε και το νόμο αυτό που εφαρμόσανε για την ηρωική έξοδο τη δική μας και της Ολυμπιακής, παραμένουμε σήμερα εδώ με τα προβλήματα άλυτα... Και έχουμε μείνει τώρα στον αέρα και εντελώς ξεκάρφωτοι. Με παιδιά που σπουδάζουν και τα καθημερινά έξοδα να δυσκολευόμαστε να τα φέρουμε σε πέρας. Παραμένουμε εδώ μέχρι να λυθεί το πρόβλημά μας. Αμετακίνητοι στις θέσεις μας. Δεν έχουμε πλέον άλλη επιλογή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ