Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θωρακίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου

Παρουσιάστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας»

Το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για τις «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας» παρουσίασε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εργασίας, ισχυριζόμενος ότι με αυτό μπαίνει μια τάξη στις ελαστικές μορφές εργασίας.

Ο Α. Λοβέρδος είπε πως τα εργασιακά στη χώρα μας είναι «ζούγκλα» και ανέφερε ότι την κυβέρνηση την απασχολούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενοικίαση εργαζομένων, «τα μπλοκάκια», η εκ περιτροπής εργασία και άλλες μορφές απασχόλησης και μετά το στάδιο της διαβούλευσης το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Από ελέγχους, είπε, που έγιναν προέκυψε ότι το 25% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι.

Ο υπουργός προσπάθησε να διαψεύσει ότι η αντεργατική θύελλα αφορά όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κάνοντας λόγο για «ακριτομυθίες ατόμων εκτός κομμάτων που έχουν ισχυρή επιρροή στα μέσα ενημέρωσης». Εμπαίζοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους ισχυρίστηκε μάλιστα ότι θέμα κατάργησης του 14ου μισθού δεν έθεσαν ούτε οι επιθεωρητές της ΕΕ, αλλά ούτε και ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν.

Ο Α. Λοβέρδος επανέλαβε τις εξαγγελίες του για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε όσους γιατρούς ή φαρμοκοποιούς εμπλέκονται σε παράνομες συνταγογραφήσεις.

Νομοσχέδιο που θωρακίζει την κερδοφορία της εργοδοσίας

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο είναι βαθιά αντεργατικό αφού θωρακίζει όλες τις υπάρχουσες μορφές ελαστικής εργασίας, τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είπε η βουλευτής, το νομοσχέδιο διατηρεί τη μερική απασχόληση, αφήνει τις εργολαβίες απ' έξω, κρατάει «τα μπλοκάκια», την εκ περιτροπής εργασία, τη διαθεσιμότητα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Για εμάς, υπογράμμισε, η δουλειά είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία και απαιτείται μέσα από τη σταθερή και μόνιμη δουλειά να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Η Σ. Καλαντίδου υπενθύμισε ότι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων πήρε ώθηση από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υλοποιήθηκαν από κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες και στηρίχθηκε από κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις, είπε, προωθούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται πως στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι γίνονται έλεγχοι, τόνισε πως η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι εργασίας που είναι απροσπέλαστοι.

Τέλος, αναφερόμενη στον 14ο μισθό, είπε ότι παίρνοντας «το πράσινο φως» οι εργοδότες έχουν αρχίσει ήδη να τον κόβουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ(2010-04-15 00:00:00.0)
Θωρακίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου(2010-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ