Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη νομιμοποίηση αυτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με ισότιμα δικαιώματα και ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», καθώς και «ελληνική ιθαγένεια σε όσους το επιθυμούν μετά την ενηλικίωσή τους με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής».

Τα παραπάνω επισήμανε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση ιθαγένειας. Το ΚΚΕ θα δηλώσει αν θα ψηφίσει ή όχι το νομοθέτημα όταν αυτό θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε πως οι επιλογές αυτές πρέπει να γίνουν «κόντρα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, άσκησε κριτική λέγοντας ότι πρόκειται για «αποσπασματικές ρυθμίσεις», ενώ οι ρυθμίσεις του «εκβιάζουν» για την υποχρεωτική παραχώρηση της ιθαγένειας, «ενώ θα έπρεπε να είναι συνειδητή επιλογή του μετανάστη». Οσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε για τους οικονομικούς μετανάστες ότι «τα πολιτικά δικαιώματα και η ψήφος δεν είναι προνόμια για εμάς, που για να τα αποκτήσουν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, αλλά αυτονόητα δικαιώματα», προσθέτοντας ότι πρέπει να παρέχεται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μετά από ορισμένο διάστημα παραμονής στην Ελλάδα. Συνολικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οριστική λύση του μεταναστευτικού δεν θα υπάρξει σε συνθήκες κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού», σημειώνοντας ότι η βασική αιτία δημιουργίας του προβλήματος είναι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην οποία καθίστανται συνένοχες οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «με τη συμμετοχή της χώρας σε πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη Βοσνία».

Το νομοθέτημα καταψήφισε η ΝΔ, με τον εισηγητή της Θανάση Νάκο να υποστηρίζει πως «θα μεταβάλει την εθνολογική πληθυσμιακή δομή της χώρας τα επόμενα χρόνια». Σε ένα ακόμη ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να κάνεις κανέναν ιθαγενή με νόμο, είναι μόνο εξ αίματος». Υπέρ τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, λέγοντας ότι «θεωρούμε ορισμένα ζητήματα του νομοσχεδίου ως τομές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ