Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδεύει τις εργαζόμενες

Γρηγοριάδης Κώστας

Παρέμβαση για την Κοινωνική Ασφάλιση «με αιχμή τα όρια ηλικίας» ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει στις 8 Μάρτη η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Αραγε, σε τι θα καλέσει τις εργαζόμενες η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ; Να ... παλέψουν για να καθυστερήσει η εφαρμογή της αντεργατικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (που ολοκληρώνει την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών καταργώντας την πενταετή διαφορά στη συνταξιοδότησή τους) όπως επισήμανε και στην προχτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ; Γιατί όσο κι αν εμφανίζεται πολέμιος των οδυνηρών μέτρων που προωθούν ΕΕ - κυβέρνηση, η συμβιβασμένη ηγεσία δεν παύει να υπονομεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η πλειοψηφία δεν αναδεικνύει ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υλικές προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να δουλεύουν λιγότερα χρόνια και να συνταξιοδοτούνται στα 55 τους χρόνια (όπως και οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 60). Αντίθετα. Η ΑΔΕΔΥ, φορώντας προσωπείο εκφραστή των εργατικών συμφερόντων, βάζει τους εργαζόμενους να θυσιάζουν τα δικαιώματά τους για το «καλό όλων». Το «καλό» δηλαδή του κεφαλαίου που υπηρετούν απαρέγκλιτα όλες οι οι κυβερνήσεις του και η ΕΕ...

«Αποκαλυπτήρια» της αντιλαϊκής συμμαχίας

Τι και αν τα στελέχη της ΝΔ διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι η συναίνεση δεν τελείωσε. Τι και αν η ίδια η τακτική της ηγεσίας της ΝΔ το επιβεβαιώνει αυτό περίτρανα, ωστόσο διάφορα παπαγαλάκια και ΜΜΕ συνεχίζουν το χαβά τους. «Συναίνεση τέλος» διαλαλούν μονότονα, ακριβώς τη στιγμή που η ηγεσία της ΝΔ βάζει πιο γερά πλάτες για να περάσουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά ότι η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου είναι μια στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας και υλοποιείται καθημερινά με αξιοζήλευτη συνέπεια και πειθαρχία. Επιμένουν όμως να καλλιεργούν μια ψεύτικη εικόνα, πατώντας πάνω σε ανούσιες διαφωνίες και κούφιους αντιπολιτευτικούς τόνους εκ μέρους της ηγεσία της ΝΔ, ακριβώς για να δημιουργήσουν σύγχυση και ψευδαισθήσεις σε ορισμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων ώστε να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στο πλαίσιο του συστήματος. Το παραδέχθηκε χτες ο Γ. Μανώλης, δηλώνοντας (στο «Κανάλι1») ότι αν η ΝΔ μείνει μόνο στη συναίνεση που παρέχει στην κυβέρνηση τότε «θα απομονωθεί από την κοινωνία». Αυτός είναι και ο αληθινός φόβος τους. Και είναι πολύ πιθανό να επαληθευτεί. Ακριβώς γιατί οι ανατροπές σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων είναι τέτοιας έκτασης ώστε αποκαλύπτεται πολύ καθαρά ο αντιλαϊκός ρόλος της συμμαχίας κυβέρνησης, ΝΔ, ΛΑΟΣ. Η ανατροπή της είναι προϋπόθεση για να «ανασάνει» ο εργαζόμενος λαός και να περάσει στην αντεπίθεση.

Μαντρόσκυλα του συστήματος

Το αποκρουστικό πρόσωπό της ρατσιστικής και βαθιά αντιδραστικής πολιτικής του επιβεβαιώνει καθημερινά ο ΛΑ.Ο.Σ., πασχίζοντας να καταδείξει τη «χρησιμότητά» του στο σύστημα και τα μεγάλα αφεντικά. Μπροστά, λοιπόν, στην αντιλαϊκή λαίλαπα εμφανίζει τους μετανάστες ως την αιτία του κακού, ενώ το ανελέητο κυνηγητό τους ως διέξοδο για τη λύση των προβλημάτων. Χαρακτηριστική είναι η επαίσχυντη δήλωση - μνημείο ρατσισμού και φασισμού, του εκπροσώπου του κόμματος που ζητά αντί να περικοπεί ο 14ος μισθός (σ.σ. με την περικοπή του οποίου δε διαφωνεί) τα χρήματα αυτά να παρθούν από τους μετανάστες!

«Πολύ περισσότερα (σ.σ. από το 1 δισ. που θα αντληθεί από την περικοπή του 14ου μισθού) θα εξοικονομηθούν αν μπουν κανόνες στα εμβάσματα των μεταναστών, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να στέλνει χρήματα εκτός Ελλάδος αν δεν είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά», είναι η τρισάθλια ιδέα που αναφέρεται στη δήλωση του Κ. Αϊβαλιώτη. Και προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών συμπλήρωσε: «Προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει να κόψει τον 14ο μισθό και όχι να περιορίσει την εκροή - πολύτιμου για την Ελλάδα - συναλλάγματος από τους λαθρομετανάστες». Τώρα ότι τους θέλουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι, με μεροκάματα εξαθλίωσης, παράνομοι γιατί δεν τους νομιμοποιούν (και σ' αυτό συμφωνεί ο ΛΑ.Ο.Σ.), για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου, δε λέει κουβέντα. Κανονικά μαντρόσκυλα της πλουτοκρατίας.

Καθένας με τους ΣΥΝεταίρους του

Το λεξιλόγιο του οπορτουνισμού έχει εσχάτως γεμίσει από λέξεις όπως «μέτωπο», «συμμαχία», «κίνημα». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «μέτωπο» στο εσωτερικό ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, «συμμαχία» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, στη βάση των «κοινών» δημοσιοοικονομικών προβλημάτων τους και ανασύρει απ' τη «ναφθαλίνη» το «Κοινωνικό Φόρουμ». Καθόλου τυχαία, σε κάθε πρωτοβουλία που επιδιώκει να αναπτύξει, αναγορεύει σε βασικό «συμπαίκτη» τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς», Αλ. Τσίπρας και Λ. Μπίσκι αντίστοιχα, προσέτρεξαν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών. Κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και ο Αλ. Τσίπρας εναπόθεσε τις ελπίδες του στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να πάρει «πρωτοβουλίες συντονισμού», ενώ ο τελευταίος «είδε θετικά» τις προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας υπέβαλε τα σέβη του στο μακρύ χέρι της Κομισιόν, τη ΣΕΣ, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο σταθμό» τις κινητοποιήσεις που διοργανώνει με πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στις 24 του Μάρτη. Στο πλαίσιο ανταλλαγής «τεχνογνωσίας» υπονόμευσης του κινήματος εντάσσεται και η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον γραμματέα της ΣΕΣ, χτες στις Βρυξέλλες.

Ποιοι είναι αυτοί στους οποίους η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προστρέχει; Οι ίδιοι που έχουν υπογράψει υποσχετική στην ευρωενωσιακή πλουτοκρατία πως θα κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για τον ευνουχισμό του κινήματος και τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων και τιμούν αυτή τους την υπογραφή στο ακέραιο. Γνωστό το «ποιόν» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, νωπές οι υπογραφές της σε «αυξήσεις» των 0,77 ευρώ, σε συμφωνίες «11 σημείων», υπαγορευμένων ένα προς ένα απ' τον ΣΕΒ κ.ο.κ. όπως και οι αγωνιώδεις δηλώσεις του προέδρου της για τη μακροημέρευση της ΟΝΕ και οι εκκλήσεις του να αγωνιστούμε για τη μείωση των spread! Οσο για τη ΣΕΣ ό,τι και να γράψουμε πάλι λίγο θα είναι. «Θυγατρική» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, συνδιαμορφώνει την αντιλαϊκή αντεργατική στρατηγική που τα υπηρετεί, στηρίζοντας απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ως και ένα προς ένα τα αντεργατικά μέτρα.

Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός και ο οπορτουνισμός ενώνουν τις δυνάμεις τους στη βάση της κοινής τους αγωνίας για το σύστημα, του κοινού τους φόβου μπροστά στο ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Προχτές ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Σήμερα δεν παίζεται το μέλλον της Ελλάδας αλλά το μέλλον του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης»! Και πριν έναν ακριβώς χρόνο, μέλος της διοίκησης της ΣΕΣ δήλωνε: «Οταν θέτει κάποιος υπό αμφισβήτηση το σύστημα, θα πρέπει να αναρωτηθεί, εάν υπάρχει αντίπαλο δέος στον καπιταλισμό. Καταρχάς, αμφιβάλλω (...) χρειαζόμαστε νέους κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι θα ενδυναμώνουν το κοινωνικό στην αγορά και δε θα προτάσσουν το κοντόφθαλμο κέρδος». Θα σπάσουν τα μούτρα τους. Εχουν γνώσιν οι φύλακες και δεν τους ξεγελούν οι «Δούρειοι Ιπποι»...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Οι «παπαγάλοι» των ΜΜΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ: Πόσες ακόμη ανοησίες θα ακούσουμε στις τηλεοράσεις από τα «παπαγαλάκια» (κάθε είδους και προέλευσης) της πολιτικής των μονοπωλίων που έχει συναποφασίσει η κυβέρνηση στην ΕΕ;

Ως πού θα φτάσει η ...φαντασία, η ωμότητα και η δημιουργικότητά τους για να παρουσιάσουν το «μαύρο» ως «άσπρο» και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;

Χτες πληροφορηθήκαμε ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη με την ...πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Μάθαμε, παράλληλα, ότι μπορεί τα μέτρα να είναι σκληρά, πλην, όμως, οι στιγμές που ζούμε είναι «ιστορικές» και ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναλάβει «ιστορικές ευθύνες».

Μας ενημέρωσαν, επίσης, ότι και χάρη μας κάνουν με τόσα λίγα μέτρα που παίρνουν και έχουν αποφύγει τα χειρότερα, που είναι απαραίτητα μεν, αλλά το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ ...έθεσε «βέτο».

Και, φυσικά, μας συνέστησαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις «ακραίες» αντιδράσεις, διότι αυτό υπονομεύει τη σωτηρία της χώρας.

Ελα, όμως, που πιο ακραίο πράγμα από την πολιτική που πάνε να εφαρμόσουν δεν υπάρχει! Αλλωστε, το λένε ευθέως πως τα μέτρα που ανακοινώνουν σήμερα είναι μόνο το ...πρώτο πιάτο.

Στη συνέχεια ετοιμάζεται μεγάλο «φαγοπότι» με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και καλεσμένη θα είναι όλη η ...παλιοπαρέα: Τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολυεθνικές και κάθε είδους «επενδυτές».

Γι' αυτούς φυσικά ...ούτε λέξη για το τι πρέπει να πληρώσουν, για το πόσα έχουν ήδη «φάει» και συνεχίζουν να τρώνε.

Α... συγνώμη, είπε κάτι χτες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Οτι «οι τράπεζές μας περνάνε δύσκολες ώρες»!!!

Μόνο να τους δώσουμε και κάτι έτσι αυθόρμητα για συμπαράσταση στο δράμα τους, δε ζήτησε...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ευκαιρία» για ποιον;

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία», είπε για μια ακόμη φορά χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ευκαιρία για ποιο πράγμα; Τα έργα της κυβέρνησης μιλούν από μόνα τους: Ευκαιρία για να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις πείνας που παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία των απόμαχων της δουλειάς. Ευκαιρία για να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε ο τάφος να γίνει η αυτονόητη συνέχεια του αγώνα για το μεροκάματο. Ευκαιρία, για να μειωθούν παραπέρα οι ούτως ή άλλως χαμηλοί μισθοί, με τους οποίους αμείβεται η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων. Ευκαιρία για να εξαλειφθεί οριστικά από το λεξιλόγιο της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης λέξεις όπως «μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα». Ευκαιρία, για να μεγαλώσει η αφαίμαξη του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, μέσα από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Ευκαιρία να γίνει ένα ακόμα γενναίο βήμα στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, ώστε μόνο όποιος έχει να πληρώσει να μορφώνεται και να ζει με υγεία. Ευκαιρία να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Αυτές είναι οι ανατροπές που επιδιώκει και προωθεί η κυβέρνηση με «ευκαιρία την κρίση». Πού συντείνουν όλα τα παραπάνω; Από τη μια, στο να γίνει φθηνότερη η εργατική δύναμη, αφού μειώνονται οι μισθοί και αυτό που το κεφάλαιο ονομάζει «μη μισθολογικό κόστος» (ασφαλιστικές εισφορές, Υγεία κ.ά.). Από την άλλη, στο να εξοικονομήσει το κράτος περισσότερα χρήματα, τα οποία θα διοχετεύσει στην άμεση και έμμεση χρηματοδότηση του κεφαλαίου. Με βάση τα παραπάνω, θα συμφωνήσουμε κι εμείς ότι η κρίση είναι «ευκαιρία». Οχι μόνο για το κεφάλαιο, αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους και το λαό, που έχει τη δυνατότητα τώρα να οξύνει την ταξική του πάλη και να σαρώσει όσους προσπαθούν να γυρίσουν την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω.

Ο σοσιαλισμός τους φέρνει πυρετό...

«Πυρετό» ανέβασε τις προάλλες ο παρουσιαστής του «Αλτερ» Νίκος Χατζηνικολάου, όταν στην εκπομπή του, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, με συγκεκριμένα στοιχεία, απέδειξαν ότι χρήματα υπάρχουν και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες, σε αντίθεση με τα όσα παπαγαλίζει η κυβέρνηση για να περάσει τα ταξικά της μέτρα. Αυτά τα λεφτά όμως βρίσκονται στα χέρια μιας δράκας καπιταλιστών, για το συμφέρον των οποίων δουλεύει η εκάστοτε κυβέρνηση και συνολικά το αστικό εποικοδόμημα. Η ταραχή του παρουσιαστή έγινε μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη όταν στο τραπέζι έπεσαν μερικά από τα πιο διαδεδομένα ονόματα μεγαλοεργοδοτών που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους αμύθητο πλούτο, ελέω της πολιτικής του δικομματισμού. Και εκεί που το πράγμα «μιλούσε» από μόνο του, πως με τους καπιταλιστές στην εξουσία οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται ποτέ να δουν χαΐρι, ο παρουσιαστής ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, για λογαριασμό όλων. Γι' αυτό κατέφυγε σε μια απαράδεκτη συκοφαντική επίθεση στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΚΚΕ: «Και εσείς τι προτείνετε; Να βάλουμε στη θέση των επιχειρηματιών τα δικά σας κομματικά στελέχη; Δεν είδατε τι έκανε η νομενκλατούρα στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού; Δεν είδατε τις ντάτσες;» και άλλα παρόμοια, βγαλμένα από το πιο αισχρό οπλοστάσιο της αστικής προπαγάνδας.

... γιατί είναι επίκαιρος

Τι είναι αυτό που πραγματικά τους ζορίζει; Ξέρουν καλά πως οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ όχι μόνο ως προς τις προβλέψεις και τις αναλύσεις του, αλλά κυρίως ως προς την πολιτική πρόταση διεξόδου, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει στο λαό. Ξέρουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου βλέπουν τα αδιέξοδα του συστήματος που υπηρετούν τα κόμματα του κεφαλαίου και τα παπαγαλάκια τους και θέλουν να συσκοτίσουν τη μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο, για να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία, την ήττα στο λαό. Γι' αυτό επιτίθενται μάταια με τα ίδια χιλιοειπωμένα ψέματα στο σοσιαλισμό. Επειδή τώρα περισσότερο από ποτέ σκιάζονται για τα διδάγματα και την προοπτική που δείχνει στο κίνημα.

Χώρος μόνο για τις βολικές «αντιδράσεις»

Ο,τι δεν εξυπηρετεί και δεν υποτάσσεται στο «καλό της πατρίδας και του τόπου», δηλαδή στο καλό των επιχειρηματιών και ολίγων, δεν υπάρχει. Ετσι λοιπόν μια χαρά χωρούν στα δελτία ειδήσεων των αστικών ΜΜΕ οι κινητοποιήσεις που δε στρέφουν τους εργαζόμενους ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και τον πυρήνα της, δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εξαφανισμένα όμως είναι τα αυριανά συλλαλητήρια στα οποία καλεί το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ζητώντας να παρθούν τώρα πίσω τα μέτρα της κυβέρνησης. Εξαφανισμένη ήταν και η έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας που κάλεσε σε αγωνιστικό συναγερμό σε όλη τη χώρα, αλλά και οι σημερινές πολύμορφες κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε λαϊκές συνοικίες.

Στα προσαρμοσμένα στη μαύρη προπαγάνδα της κυρίαρχης πολιτικής αστικά κανάλια και δελτία τους χωράνε μόνο οι αντιδράσεις που εκτονώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και βάζουν φρένο στους αγώνες των εργαζομένων. Το σάλπισμα των ταξικών δυνάμεων για σύγκρουση και πόλεμο με το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν δε βρίσκει θέση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στα συλλαλητήρια

Οι εργαζόμενοι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση από κοινού με την ΕΕ, με συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχουν τα δικά τους όπλα. Μπορεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία να φαντάζουν ανίκητες στα μάτια των λαϊκών ανθρώπων, μα η δύναμή τους, αν οργανωθούν και παλέψουν ενωμένοι, μπορεί να τρομοκρατήσει, να παρεμποδίσει, να φέρει κατακτήσεις. Τα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που οργανώνονται σε όλη τη χώρα από τις ταξικές δυνάμεις είναι μια άμεση απάντηση στα νέα άγρια μέτρα σφαγιασμού των όποιων ακόμη δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους ανθρώπους του μόχθου. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να διαδηλώσουν αύριο. Να τραντάξει όλη η Ελλάδα. Και από μεθαύριο να θέσουν τις βάσεις για μεγαλύτερο ξεσηκωμό γιατί θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αν δεν περάσουν γοργά στην αντεπίθεση.

Να παραμερίσουν τους όποιους φόβους και δισταγμούς που τους έχουν καλλιεργήσει μα τη μαύρη προπαγάνδα κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ότι «κινδυνεύει να βουλιάξει η χώρα». Το κεφάλαιο κινδυνεύει από την κρίση και θέλουν να την πληρώσει ο λαός. Γι' αυτό ούτε βήμα πίσω. Το πιο ισχυρό όπλο των λαϊκών στρωμάτων είναι η ίδια η δύναμη του αγώνα τους. Αυτή μπορεί να βάλει εμπόδια να μην περάσουν τα μέτρα. Τώρα ξεσηκωμός να τα αποσύρει η κυβέρνηση. Πολιτικοποίηση της πάλης ενάντια συνολικά στην πολιτική που τους στερεί τη δουλειά και τη ζωή τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «λεφτά υπάρχουν» και με το παραπάνω. Τα έχουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι. Οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας δε δανείστηκαν και δε δανείζονται για το λαό, μα για το κεφάλαιο. Τώρα ζητούν από τους ανθρώπους του μόχθου να πληρώσουν, να κάνουν νέες θυσίες.

Η συνειδητοποίηση των παραπάνω - ανάμεσα σε άλλα - είναι που τρέμουν οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες. Είναι ανάγκη από χτες, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, παραμερίζοντας οριστικά τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να κάνουν κάθε τόπο δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά, τα χωριά, τα σχολεία και τις σχολές οι νέοι, κάστρα ανυποχώρητου αγώνα. Η δύναμή τους είναι ανυπολόγιστη αν ενωθούν και δράσουν ενιαία ενάντια στην πλουτοκρατία. Και πρωταρχικά ενωμένη ταξικά η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σαν τάξη ενάντια σε τάξη. Τα βάρβαρα μέτρα στο δημόσιο είναι προάγγελος και προπομπός για να παρθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Η ενιαία αγωνιστική διεκδίκηση πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη όλων των εργαζομένων, πρέπει να είναι η προτεραιότητά τους.

Οδηγός σε αυτό τον πόλεμο, πρέπει να είναι για τα λαϊκά στρώματα η απόσυρση, εδώ και τώρα, των μέτρων, οι σύγχρονες ανάγκες τους που μπορούν να ικανοποιηθούν ολόπλευρα σήμερα. Επαναλαμβανόμενες ταξικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις λοιπόν. Για τον απλό λόγο ότι όσο το εργατικό κίνημα υποτάσσεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για κερδοφορία θα κάνει όλο και περισσότερες εκπτώσεις, θα αφοπλίζεται, θα ενσωματώνεται, θα εκφυλίζεται. Οσο ορθώνει το ανάστημά του θα κερδίζει έδαφος για την υπόθεση των εργατών, του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ