Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό απόρροια της κατοχής

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν εδώ και αρκετές μέρες στην πόλη της Μαρτζάχ, στην επαρχία της Χελμάντ, του Αφγανιστάν. Τελικά χθες το πρωί ξεκίνησε η μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σε συνεργασία με το συνεργαζόμενο αφγανικό στρατό, για να «εκκαθαριστεί» υποτίθεται η περιοχή από τους «Ταλιμπάν». Η επιχείρηση αυτή είναι επίσης στο πλαίσιο της προσπάθειας της κατοχής, σε συνεργασία με τη δωσίλογη κυβέρνηση του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, να ξεχωρίσει τους «μετριοπαθείς Ταλιμπάν» από τους «σκληροπυρηνικούς», προκειμένου να προχωρήσει αργότερα στην πολυσυζητημένη «εθνική συμφιλίωση», που θα βασίζεται στην εξαγορά όσων δεχτούν να συνεργαστούν με ιδιαίτερα ακριβό τίμημα.

Στους επικοινωνιακούς στόχους των κατοχικών δυνάμεων είναι να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες σε αμάχους, ή έστω την αποκάλυψή τους, με αποτέλεσμα να έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια «ενημέρωσης και τρομοκράτησης» μαζί του ντόπιου πληθυσμού, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πριν την έναρξη των εχθροπραξιών. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι δηλώσεις κατοχικών αξιωματούχων, όπως του επικεφαλής των στρατευμάτων, Αμερικανού στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, που τονίζουν ότι ο βασικός εχθρός της κατοχής είναι οι «παράπλευρες απώλειες» και η αποκάλυψη των θανάτων αμάχων από κατοχικά πυρά, που έχει σαν αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη, συντελώντας στην απώλεια της συμπάθειας προς τα ξένα στρατεύματα. Ρητή εντολή είναι η αποφυγή τους και αν αυτή δεν είναι δυνατή εννοείται ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να βαφτίζονται «μαχητές» ακόμα και μικρά παιδιά, που βρίσκουν το θάνατο από κατοχικά πυρά.

Απειλές και προειδοποιήσεις

Οι κατοχικές δυνάμεις «προειδοποίησαν» τους κατοίκους της Μαρτζάχ και των γύρω περιοχών να μην τολμήσουν να δώσουν καταφύγιο σε μαχητές των «Ταλιμπάν», αντίθετα όποτε τους αντιλαμβάνονται να τους καταδίδουν στα ξένα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, αλλιώς θα θεωρούνται συνένοχοι και οι κατά τα άλλα «ειρηνιστές» κατοχικοί στρατιώτες δε θα φέρουν ευθύνη για το θάνατο τους, αφού θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους «αντάρτες».

Πληροφορίες σημειώνουν ότι περισσότεροι από 15.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή, ενώ οι «Ταλιμπάν» από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις κατοχικές δυνάμεις, έχοντας συγκεντρώσει τις απαραίτητες δυνάμεις και τον οπλισμό που τους χρειάζεται, δηλώνοντας ότι δε θα παραδοθούν αμαχητί.

Από τους 80.000 κατοίκους της Μαρτζάχ, την περιοχή έχουν εγκαταλείψει μόλις 3.000 περίπου άμαχοι, με το κύμα προσφύγων να συνεχίζεται, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες σποραδικές συγκρούσεις στην περιοχή, περιορισμένης έντασης, που αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ΗΠΑ και «Ταλιμπάν» υπήρξαν σε αγαστή συνεργασία στη δεκαετία του '80, προκειμένου να πληγεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας, με τις κατοχικές δυνάμεις να έρχονται τώρα να αντιμετωπίσουν δήθεν το δημιούργημα τους, αποκρύπτοντας ότι αυτές οι ίδιες εξοπλίζουν τους αντάρτες, έστω και με τη μορφή κλοπών, όντας συνεργοί στο ίδιο έγκλημα του ματοκυλίσματος του αφγανικού λαού.


Α.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ