Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χρυσόσκονη στην αντιμεταναστευτική πολιτική

Με βερμπαλισμούς και δημαγωγία ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά δίνει διέξοδο στα τεράστια προβλήματα των χιλιάδων κατατρεγμένων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση
Παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους μετανάστες αφορά μόνο ένα τμήμα από αυτούς και προβλέπει επαχθέστατους όρους που έγιναν χειρότεροι μετά τις πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του προχωράει σε συνολική λύση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στην ομιλία του περίσσεψαν οι ανέξοδες αναφορές στα δεινά των μεταναστών, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή νύξη για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους μετέχει και η χώρα, αποτέλεσμα των οποίων είναι και το μεγάλο κύμα προσφύγων. Ο Γ. Παπανδρέου είπε δημαγωγικά ότι δεν μπορεί για πάντα να μένουν χωρίς φωνή οι μετανάστες, χωρίς να συμμετέχουν στις αποφάσεις της χώρας που ζουν...

Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι με το κυβερνητικό νομοσχέδιο μπαίνει ένα τέλος στην αδιαφάνεια και το καθεστώς ρουσφετιού που επικρατούσε μέχρι τώρα και τίθενται πλέον αντικειμενικές και μετρήσιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υπηκοότητας. Δίνεται, είπε ο πρωθυπουργός, το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές και δικαιολόγησε την υποχώρησή του στις πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική και γι' αυτό ενσωμάτωσε τις προτάσεις άλλων κομμάτων.

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά και μόνο την πολιτογράφηση των «νόμιμων» μεταναστών, ενώ ενδυναμώνεται η αποτροπή της «παράνομης» μετανάστευσης με την αύξηση της προστασίας των συνόρων με την υποστήριξη της ΕΕ.

Την ιθαγένεια, είπε, τη δίνουμε σε όσους έμπρακτα δείχνουν σεβασμό στους νόμους και ανέφερε ότι σφραγίζονται οι έξοδοι της χώρας προς την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να καταστεί η χώρα μη ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι για να πάρει την ιθαγένεια ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στην Ελλάδα πρέπει οι γονείς του να μένουν νόμιμα στη χώρα.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα αλλάξει η νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου και οι σχετικές αιτήσεις θα εξετάζονται μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με την FRONTEX, που επιτηρεί τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας και ασχολείται με την αποτροπή εισόδου μεταναστών.

«Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι όπως γινόταν πάντα» είπε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε ότι θα κλείσουν τα άθλια κέντρα υποδοχής των μεταναστών και θα μετατραπούν σε σύγχρονα κέντρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αβαντάρει απροκάλυπτα το ρατσισμό - σκοταδισμό(2012-11-15 00:00:00.0)
Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα(2010-03-03 00:00:00.0)
Ορισμένα ζητήματα με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια(2010-02-14 00:00:00.0)
Κοσμοπολίτες και προβοκάτορες(2010-02-10 00:00:00.0)
Σήμερα η συζήτηση με τους μετανάστες(2010-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ