Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Οι πρώτοι αντάρτες στον Ολυμπο

Στα τέλη του Αυγούστου, στη θέση «ΜΠΕΧΤΕΣΙ» (Ξηρόλακας) του Ολύμπου, έγινε, όπως κάθε χρόνο, από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ελασσόνας και της κοινότητας Καρυάς, εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων ανταρτών του ΕΛΑΣ Ολύμπου. Εγινε όμως, και πάλι «προς τιμή» της μίας μόνο ανταρτοομάδας και όχι των δύο, που είχαν συγκροτηθεί τότε στο Νότιο Ολυμπο, και είχαν ορκιστεί μαζί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί η παράλειψη στους οργανωτές της εκδήλωσης και τους είχαν αναφερθεί βάσιμα και αδιάσειστα στοιχεία.

Το πιο ατράνταχτο στοιχείο είναι το κείμενο, που έχουν γράψει οι αρχηγοί των δύο αυτών ομάδων Ν. Ξυνός (Σμόλικας) και Δ. Σαρακατσάνης (Μακεδόνας), μαζί με τους Διονύση Γκουγκούση (Καραντάου) και Χαράλαμπο Σουφλή. Το κείμενο αυτό είναι δημοσιευμένο στο περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, Επίσημα Κείμενα», Συλλογή Δέκατη, Οκτώβρης 1971, σελίδες 121 έως 128. Και να τι λέει (παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από τις σελίδες 121-122):

«Ετσι στο Νότιο Ολυμπο δημιουργούνται δύο ομάδες, μία στην περιοχή Ελασσόνας με τον σ. Ν. Ξυνό (Σμόλικα) και τους σ. Λευτέρη Παπαστεργίου, Αντώνη Καραμήτσο, Κ. Κηπουρό, Δημήτρη Παπά, Ξεν. Παπανικολάου και Βασ. Οικονόμου, όλοι από την Τσαριτσάνη, εκτός από τον τελευταίο που είναι από το Δομένικο Ελασσόνας. Η πρώτη ομάδα συγκροτήθηκε στις 20 Μάη 1942 στο Κουκούλι Διάβας (Πρόποδες Ολύμπου). Η δεύτερη ομάδα στην περιοχή Τεμπών, με αρχηγό τον Δημ. Σαρακατσάνη (Γερμανός ή Μακεδόνας), τον Γ. Κάλδη και οι δύο από το χωριό Βογατσικό, Δυτ. Μακεδονίας, τους Δημ. Πούλιο, Βάγιο Κορδέλλα από τους Γόνους Τυρνάβου, Αθανάσιο Καρούλα, Χρυσόστομο Μπουρουτζίκα από το Μακρυχώρι Λάρισας στις 15 Μάη 1942. Στις 6 Ιούνη 1942 συντάσσεται και υπογράφεται το ιδρυτικό καταστατικό των δύο ομάδων. Στις 20 Ιούνη 1942 γίνεται η πρώτη συνάντηση των ομάδων στο Μπιχτέσι Ολύμπου, όπου απασχολούνται με 1) Ορκωμοσία (Ο όρκος ήταν παρμένος από το δεύτερο φύλλο του «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ», κεντρικό όργανο του ΕΛΑΣ), 2) Μελέτη για την ανάπτυξη του αντάρτικου».

Είναι, νομίζω, καθαρότατο ότι οι πρώτες ομάδες στο Νότιο Ολυμπο ήταν δύο και ότι συναντήθηκαν και ορκίστηκαν μαζί στον ίδιο όρκο του ΕΛΑΣ. Γιατί, λοιπόν, οι οργανωτές της εκδήλωσης επιμένουν να αποσιωπούν την άλλη ομάδα, η οποία μάλιστα συγκροτήθηκε πρώτη, στις 15 Μάη 1942; Γιατί προβαίνουν σε μία αυθαίρετη και αδικαιολόγητη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας;


ΖΗΣΗΣ ΖΩΚΑΣ
Αντιστασιακός, Πολ. Επίτροπος της Ταξιαρχίας της ΣΑΓΑ του ΔΣΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org