Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΑΝΕΡΓΟΙ
Στις 10 Φλεβάρη διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ

Πώς θα συμβάλουν στην επιτυχία της απεργίας συζήτησαν χτες όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών στον Πειραιά

Η αγανάκτηση πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας (φωτ. πανό των σωματείων της Ζώνης έξω απ' τον ΟΑΕΔ)
Η αγανάκτηση πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας (φωτ. πανό των σωματείων της Ζώνης έξω απ' τον ΟΑΕΔ)
Σε αγωνιστική δράση μετατρέπουν οι άνεργοι ναυτεργάτες την οργή και αγανάκτησή τους για την πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης που για λογαριασμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών τους πετάει έξω από τα καράβια και τους ωθεί στην εξαθλίωση.

Η μαζική σύσκεψη, που διοργάνωσε χτες το πρωί η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, ήταν σαφές δείγμα γραφής για τις διαθέσεις τους. Κατέληξαν, μετά από πλούσια συζήτηση, ότι ενωμένοι με τους μπαρκαρισμένους συναδέλφους τους, οργανώνουν τις δυνάμεις τους, συστρατεύονται με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τις δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης και του ΠΑΜΕ, συμμετέχουν αποφασιστικά και δυναμικά στην προετοιμασία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη και διεκδικούν δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μέτρα ουσιαστικής προστασίας μέχρι να ξαναβρούν μπάρκο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ναυτεργάτες από τα εγκαταλειμμένα πληρώματα 7 πλοίων, που με τον αγώνα τους και συσπειρωμένοι με τις δύο ναυτεργατικές Ενώσεις, κατάφεραν να επιβάλουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης από τον Μιχάλη Κεραμόπουλο εκπρόσωπο της Επιτροπής, τον Θωμά Παπά από το προεδρείο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τον Σάββα Τσιμπόγλου πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ και των ανέργων που πήραν το λόγο, ήταν εξοργιστικά για το πόσο ακριβά έχουν πληρώσει μέχρι τώρα οι ναυτεργάτες τη φιλοεφοπλιστική πολιτική, ενώ τώρα οι εφοπλιστές με τον αέρα που δίνει στα πανιά τους αυτή η πολιτική, επιχειρούν να «τελειώνουν» και με το τελευταίο ναυτεργατικό δικαίωμα, να μετατρέψουν τα καράβια σε πλωτά γκέτο, όπου θα κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Αναφέρθηκε ότι από το 1980 μέχρι σήμερα, με απανωτές αποφάσεις (εγκριτικές πράξεις) των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πετάχτηκαν στη στεριά, από τα ποντοπόρα πλοία περίπου 100.000 Ελληνες ναυτεργάτες και αντικαταστάθηκαν με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους, με τραγικά αποτελέσματα, εκτός όλων των άλλων, και για το ΝΑΤ. Στους εφοπλιστές δίνονται απλόχερα σωρός από προνόμια, φοροαπαλλαγές, απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, (πάνω από 100 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις έχουν προϋπολογιστεί για τις δήθεν «άγονες γραμμές») και πάει λέγοντας, η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτεργατών δεν μπορεί να πάρει, λόγω των προϋποθέσεων που τους θέτουν, ούτε το επίδομα ανεργίας της ντροπής των 294 ευρώ για τους έγγαμους!

Το επιστέγασμα όλων αυτών ήταν οι φράσεις που κυριάρχησαν στις ομιλίες των ναυτεργατών, «να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας και το δίκιο της τάξης μας», «οι αντοχές και οι ανοχές μας εξαντλήθηκαν, όλοι στον αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ