Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο

Στην πεπατημένη της εμπορευματοποίησης, της εκχώρησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες και με τους περιορισμούς των λεγόμενων «κλειστών προϋπολογισμών» συντάχτηκε το νέο «σχέδιο συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης της ποιότητας σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ)», που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου Υγείας.

Το πνεύμα του σχεδίου απορρέει απ' το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» που εκτός απ' τις δημόσιες μονάδες εκχωρεί δομές και στον ιδιωτικό τομέα μέσω των μη κερδοσκοπικών σωματείων και των ΝΠΙΔ. Το ίδιο, δε, το σχέδιο έρχεται ως προέκταση - όπως αναφέρεται - της Λευκής Βίβλου για την Ψυχική Υγεία της ΕΕ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αναρτήθηκε στο site του υπουργείου Υγείας, δέκα μέρες μετά τον έλεγχο των αρμοδίων της ΕΕ για την προωθούμενη αποασυλοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ένα «άνοιγμα» από 300-500 εκ. ευρώ κυρίως για οφειλές προς εκείνους που έχουν αναλάβει μέσω συμπράξεων προγράμματα αποασυλοποίησης.

Ετσι, η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» - με αφορμή υπαρκτές οικονομικές παρατυπίες - έρχεται να εφαρμόσει τους κλειστούς προϋπολογισμούς, καθώς κάθε μονάδα θα είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, αυτοτελής και αυτόνομη. Ο «κλειστός προϋπολογισμός» θα καταρτίζεται στη βάση αποφάσεων του υπουργού Υγείας, θα προσαυξάνεται με βάση τον τιμάριθμο και σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει 60% - 70% δαπάνες μισθοδοσίας και τα υπόλοιπα για παροχές. Αυτό θα σημάνει περικοπές των παροχών για τους δικαιούχους και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς προβλέπονται «συμβάσεις ανεξάρτητου έργου», «μερική απασχόληση» καθώς και απασχόληση σε δύο διαφορετικές μονάδες. Κι όλα αυτά για να διασφαλιστεί το κέρδος για τις ιδιωτικές δομές, αλλά και οι δημόσιες να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ