Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
Διακινούν μέχρι και ανακοινώσεις ενάντια στην απεργία

Τη σκληρότητα αλλά και την αναγκαιότητα της αυριανής μάχης αναδεικνύουν οι αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η απεργία στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, σε μια σειρά κλάδους

Τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις και αποχώρησαν από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ
Τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις και αποχώρησαν από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ
Τον γκρεμό στον οποίο οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού τραβούν την εργατική τάξη ανέλαβε να αναδείξει η παράταξη «Δημοκρατία - Ανεξαρτησία - Συνεργασία», που στηρίζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, στο Σωματείο εργαζομένων στους δήμους του Θριασίου. Προσπαθώντας να κουρελιάσει την απόφαση του Σωματείου να συμμετάσχει στην αυριανή απεργία, η παράταξη εξέδωσε και διακινεί μια κατάπτυστη ανακοίνωση με την οποία καλεί ουσιαστικά τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες.

Με το επιχείρημα ότι το ΠΑΜΕ είναι όργανο του ΚΚΕ και δεν μπορεί να αποφασίσει απεργία, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να εμποδίσουν την απεργιακή συστράτευση στην οποία καλούν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και να συκοφαντήσουν την πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών οικογενειών. Ετσι η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν συντεταγμένα τις ηγεσίες σε ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ, που τηρούν σιγήν ιχθύος την ώρα που ξεσπά σφοδρή αντεργατική και αντιασφαλιστική επίθεση. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΑΚΕ στο επιχειρησιακό Σωματείο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση της ΠΑΣΚΕ, και αυτή ασφαλώς χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα προβλήματα των εργαζομένων που «καίνε». Επίθεση «λάσπης» εξαπέλυσε στο επιχειρησιακό σωματείο, που συμμετέχει στην απεργία, και η ΠΑΣΚΕ στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», με την ίδια επιχειρηματολογία περί «παράνομης κομματικής» απεργίας «του ΠΑΜΕ, δηλαδή του ΚΚΕ».

Αέρα στα πανιά του εφοπλιστικού κεφαλαίου συνεχίζει να δίνει και η πλειοψηφία στην ΠΝΟ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ), που χτες μετέτρεψε την πρώτη μέρα του ετήσιου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας σε «παρωδία» όπου θριάμβευσε ξανά ο εκφυλισμός. Από την αίθουσα του Γενικού Συμβουλίου και πριν ακόμα αυτό συγκροτηθεί σε «σώμα» αποχώρησαν οι δυνάμεις της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης». «Το ποιος είναι με ποιον θα κριθεί στους καταπέλτες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, και εκπρόσωπος της ΝΣΚ. «Εσείς - είπε αναφερόμενος στην πλειοψηφία - καθίστε εδώ να συνεχίσετε την υπονόμευση των συμφερόντων των ναυτεργατών. Εμείς, είμαστε με τους ναυτεργάτες και γι' αυτό πάμε στα καράβια, για την οργάνωση της απεργίας της Πέμπτης και για την κλιμάκωσή της. Αλλος δρόμος, πέρα από την οργάνωση του αγώνα, για τους ναυτεργάτες δεν υπάρχει».

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή δεύτερη μέρα του γενικού συμβουλίου θα γίνει εκλογή των αντιπροσώπων της ΠΝΟ για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ θα εκλεγούν από ένα σώμα «νόθο», καθώς άλλοι αντιπρόσωποι του γενικού συμβουλίου είναι εκλεγμένοι με την απλή αναλογική και άλλοι με το πλειοψηφικό καλπονοθευτικό σύστημα. Επιπλέον το σώμα υπόκεινται στον αναχρονιστικό, άκρως αντιδημοκρατικό περιορισμό του ενός δεκάτου που πλήττει την αντιπροσώπευση των μεγάλων ναυτεργατικών σωματείων.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις εντοπίζονται σε μια σειρά χώρους:

  • Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα την πρόταση για απεργία καταψήφισαν η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση» (ΝΑΡ) και η ΠΑΣΚΕ. Η πρώτη ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για απεργία που δεν ξεκινά από τη βάση και διασπά τους εργαζόμενους, ενώ η δεύτερη είπε ότι δεν είναι καιρός για κινητοποιήσεις.
  • Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου ΠΑΣΚΕ και Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλέστηκαν διαδικαστικά προσχήματα για να μην πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία.
  • Στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία απορρίφτηκε με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος για απεργία.
  • Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Γλυφάδας η προηγούμενη απόφαση για στάση εργασίας ανακλήθηκε, καθώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ζήτησαν επανάληψη της ψηφοφορίας επειδή - όπως επικαλέστηκαν - είχε γίνει λάθος στην προηγούμενη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση για πανελλαδική απεργία από το Συνέδριο (2022-12-08 00:00:00.0)
Ξεκινά το Σάββατο (2011-03-16 00:00:00.0)
Σταθερά στη ρότα των εφοπλιστών (2007-11-09 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα των εφοπλιστικών αξιώσεων (2007-11-08 00:00:00.0)
Οργιο παραχάραξης από τις δυνάμεις της "συναίνεσης" (1998-01-17 00:00:00.0)
Νόθοι εκλέγουν νόθους για τη ΓΣΕΕ! (1995-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ