Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαμάχη στη Μαύρη Θάλασσα

Πρόσκληση της γεωργιανής κυβέρνησης προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για φύλαξη θαλάσσιων συνόρων

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας, Παάτα Νταβιτάγια, σε δηλώσεις του, σημείωσε πως το κοινοβούλιο της Γεωργίας πολύ σύντομα θα απευθύνει παράκληση στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για την ανάληψη της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της στη Μαύρη Θάλασσα. Η δήλωση του Νταβιτάγια έγινε τη στιγμή που στη Γεωργία πραγματοποιείται επίσκεψη του διοικητή της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Ρόντζερ Μπρέιντι, και ο προσχεδιασμένος ελλιμενισμός πλοίων της ρωσικής ακτοφυλακής στο λιμάνι Οτσαμτσίρε της Αμπχαζίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συνοριακής διοίκησης της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στην Αμπχαζία, Ιγκορ Σέρστκιν, τα ρωσικά πλοία θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στο λιμάνι Οτσαμτσίρε τη Δευτέρα, όμως λόγω του πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Περμ η έλευση των ρωσικών πλοίων δεν πραγματοποιήθηκε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «τις προσεχείς μέρες τα πλοία της ακτοφυλακής οπωσδήποτε θα μπουν στο Οτσαμτσίρε, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των σκαφών που κατευθύνονται στα λιμάνια της Αμπχαζίας, καθώς και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της. Τα τρία ρωσικά πλοία της ακτοφυλακής θα εξασφαλίσουν την πλήρη προστασία της Αμπχαζίας από τη Γεωργία», είπε ο Σέρστκιν.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Νταβιτάγια υπογράμμισε πως τα ρωσικά ταχύπλοα είναι ικανά να μπλοκάρουν οποιοδήποτε σκάφος κατευθύνεται προς το βασικό γεωργιανό λιμάνι του Πότι. «Πρέπει να ετοιμάσουμε την έκκληση προς τις χώρες - εταίρους μας, δηλαδή προς τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, για να στείλουν πλοία τους για περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος Ρόντζερ Μπρέιντι ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να περιορίσουν το πρόγραμμα της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών συζητήθηκε το σχέδιο συνεργασίας για τα 2010 - 2011 και καθορίστηκαν «προτεραιότητες στην παροχή της βοήθειας στην πολεμική αεροπορία της Γεωργίας».

Ετσι, το κάλεσμα του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή «να παρθούν υπόψη οι κίνδυνοι που εμφανίζονται κατά τον εξοπλισμό του σημερινού γεωργιανού καθεστώτος», δεν εισακούστηκε από τον Ρόντζερ Μπρέιντι, που καταχώρησε τη Γεωργία στον κατάλογο των βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως τα γεωργιανά στρατεύματα με επιτυχία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ