Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα «παράσταση» με τους εποίκους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συνεχίζεται το θέατρο μεταξύ εποίκων και κυβέρνησης στο Ισραήλ, με τους μεν να «υποκρίνονται» τους αγανακτισμένους και τη δε να «υποκρίνεται» την αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεγάλη «παραχώρηση» προς τους Παλαιστινίους, δηλαδή στο «10μηνο πάγωμα» της ανοικοδόμησης στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Το «πάγωμα» αυτό δεν αφορά ούτε τους εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ούτε τα δημόσια κτίρια όλων των εποικισμών, ούτε τις 3.000 κατοικίες που, ήδη, κατασκευάζονται. Πρακτικώς, δηλαδή, δεν αφορά σχεδόν κανένα.

Εντούτοις, οι οργανώσεις των εποίκων προγραμμάτιζαν για αργά χτες βράδυ μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση Νετανιάχου και να διεκδικήσουν την ανάκλησή της. Στο πλευρό των διαδηλωτών και ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπέρμαν, που επίσης είναι έποικος.

Μια άλλη πτυχή του «θεάτρου» αποκάλυψε πάλι μια ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση. Η Peace Now, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε υποκριτικές όλες τις ισραηλινές αιτιάσεις περί «φυσικής ανάπτυξης των εποικισμών και αναγκαιότητας επέκτασής τους» καθώς με βάση στοιχεία, η ανοικοδόμηση στους εποικισμούς είναι σταθερά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι εντός του Ισραήλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους εποικισμούς αντιστοιχούν 1.167 σπίτια ανά 1.000 κατοίκους ενώ εντός ισραηλινού εδάφους αντιστοιχούν 836 σπίτια ανά 1.000 κατοίκους.

Νέες «τρικλοποδιές» και απογοήτευση από Αμπάς

Το ισραηλινό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με σχετική πλειοψηφία σε μια πρώτη ανάγνωση, σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι για να υπάρξει αποχώρηση από κατεχόμενα αραβικά εδάφη, θα πρέπει να προηγηθεί δημοψήφισμα. Το νομοσχέδιο για να γίνει νόμος του κράτους θα χρειαστεί πιθανώς ακόμη και χρόνια. Αν τελικά, όμως, όντως υιοθετηθεί καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η υλοποίηση αποχώρησης από τα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του, την απογοήτευσή του για τη μορφή που τελικά έλαβε το ανακοινωθέν, για την ανατολική Ιερουσαλήμ, των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ εξέφρασε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε ότι η τελική διατύπωση περί «πρωτεύουσας δύο κρατών» είναι εξαιρετικά θολή σε αντίθεση με την ξεκάθαρη πρόταση της σουηδικής προεδρίας που ανέφερε σαφώς την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ