Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ
«Ευχολόγια» για τα βιολογικά όπλα

ΓΕΝΕΥΗ.--

Στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Τζ.Ου. Μπους πατά και αυτή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα όσον αφορά στο ζήτημα του διεθνούς ελέγχου των βιολογικών όπλων. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για τον έλεγχο των όπλων Ελεν Τάουσερ δήλωσε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί μεν την αναβίωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Βιολογικά Οπλα (απ' την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2001 όταν απέρριψαν το διεθνή έλεγχο των στρατιωτικών και φαρμακευτικών κέντρων έρευνας που λειτουργούν στο έδαφός τους), απ' την άλλη όμως δε θα επιζητήσει άμεσα την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου πιστοποίησης της σύμβασης. Η Τάουσερ παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος των βιολογικών όπλων έχει αυξηθεί απ' την αλματώδη πρόοδο επιστήμης και της τεχνολογίας. Ισχυρίστηκε εντούτοις πως μία δεσμευτική συμφωνία για την πιστοποημένη εφαρμογή τής θα έπρεπε να γίνει σε «εθελοντική βάση»... Πάντως, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται απ' τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ενάντια στην Κούβα, στο λαϊκό κίνημα της Κολομβίας.

Ο Σουηδός πρέσβης στη Γενεύη Μάγκνους Χέλγρεν, εκπροσωπώντας την 27μελή ΕΕ, δήλωσε πως «μακροπρόθεσμος στόχος» των Βρυξελλών είναι η ανάπτυξη διεθνών μηχανισμών πιστοποίησης εφαρμογής της σύμβασης.

Η διεθνής σύμβαση βιολογικών όπλων του 1972 απαγορεύει την ανάπτυξη, εμπορία και χρήση βιολογικών όπλων όπως ο άνθρακας, η ευλογιά και άλλες τοξίνες που θα είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα στην υγεία μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ