Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο»

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου η αντιδραστική κυβέρνηση της Ιρλανδίας («συντηρητικοί και πράσινοι») κατέθεσε προϋπολογισμό λιτότητας που σφαγιάζει τις αποδοχές των εργαζομένων

Από φετινή διαδήλωση για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίση
Από φετινή διαδήλωση για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίση
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας» για τους εργαζόμενους είναι η «λύση» για την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, της οποίας το «θαύμα» αποδείχθηκε απλώς φενάκη. Και πριν μια δεκαετία που ο πλούτος των λίγων στηριζόταν στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων και τώρα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης που οι συνέπειες είναι πιο ορατές στα λαϊκά στρώματα. Περικοπές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και πάγωμα των αποδοχών προβλέπει ο «προϋπολογισμός λιτότητας» για το 2010 που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χτες. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, εξάλλου, πλασάρεται από μερίδες της αστικής τάξης και στη χώρα μας για να χτυπηθούν και άλλο τα εργατικά δικαιώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λίνιχαν παρουσίασε το δεύτερο «σκληρό» προϋπολογισμό μέσα σε ένα χρόνο και προβλέπει μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1,3 δισ. ευρώ, μειώσεις των επιδομάτων ανεργίας και πάγωμα των προσλήψεων καθώς επίσης δραστικές περικοπές των δαπανών για την πρόνοια κατά 3%-4%. Προς τα παρόν από το «ψαλίδι» της κυβέρνησης έχουν ξεφύγει οι συντάξεις. Προς το παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα, που είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων βδομάδων, με ευθύνη των συμβιβασμένων ηγεσιών, είχαν αντιπροτείνει «αντί των μειώσεων των αποδοχών τους να πάρουν 12 μέρες άδεια άνευ αποδοχών». Αυτό, πάντως, που είναι γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στην Ιρλανδία έχουν ήδη υποστεί μείωση μισθών κατά 7% τον περασμένο Απρίλη, στο πλαίσιο υποτίθεται ενός προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης, υπό μορφή έκτακτης εισφοράς στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Και η πρόταση αυτή των συνδικάτων απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν, υπό το «σκεπτικό ότι η κατάσταση όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες δεν μπορεί να συνεχιστεί». Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει το έλλειμμα πριν διευρυνθεί πέραν του 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που επιτρέπει η ΕΕ με τις Βρυξέλλες να έχουν δώσει προθεσμία στην Ιρλανδία έως το 2014 για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προκαταρκτική έκθεση του προϋπολογισμού που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ και ο οποίος θα οριστικοποιηθεί στην αρχή του νέου οικονομικού έτους τον Απρίλη, τα βασικά στοιχεία του είναι η επιβολή ενός εφάπαξ φόρου ύψους 50% στα μπόνους άνω των 25.000 που δίνουν οι εμπορικές τράπεζες στα στελέχη τους και η απουσία δραστικών περικοπών στις κρατικές δαπάνες για φέτος.... Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν το επόμενο έτος κατά 2,2% και θα μειωθούν κατά 0,8% κάθε χρόνο μεταξύ του 2011 και του 2014.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από το Κογκρέσο την παράταση του προγράμματος χρηματοοικονομικής διάσωσης (ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου) (TARP), ύψους 700 δισ. δολαρίων, ως τον επόμενο Οκτώβρη. Το πρόγραμμα, με το οποίο έχουν ήδη διασωθεί αρκετές χρηματοοικονομικές εταιρείες και τράπεζες, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2009, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να επιμηκύνει τη διάρκειά του καθώς υποστηρίζει ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες κατοικιών.

  • Σε απολύσεις 1.037 εργαζομένων στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα προβεί η εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων «Ερικσον».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ