Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Οργή κατά κυβέρνησης και δυνάμεων ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ξεχειλίζει η οργή αλλά και τα ερωτήματα στη Βαγδάτη μετά το νέο λουτρό αίματος της Τρίτης με 127 νεκρούς και περισσότερους από 448 τραυματίες. Η Βουλή ζήτησε, εκ νέου, εξηγήσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας, τον πρωθυπουργό καθώς και τους αξιωματικούς αστυνομίας και στρατού που είναι υπεύθυνοι για την περιοχή της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που το Κοινοβούλιο καταθέτει τέτοιο αίτημα. Προηγήθηκαν ανάλογες κινήσεις μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο και τον Οκτώβρη. Τότε, η κυβέρνηση Μάλικι δεν είχε ανταποκριθεί. Αντίθετα, είχε προτιμήσει να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών στις γειτονικές χώρες, και κυρίως στη Συρία, φθάνοντας στα όρια του σοβαρότατου διπλωματικού επεισοδίου με τη Δαμασκό. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «θα τιμωρηθούν οι ένοχοι», ουδείς αρμόδιος δεν απομακρύνθηκε έκτοτε από τη θέση του.

Αντίστοιχη στάση αποπροσανατολισμού προσπάθησε να τηρήσει και τώρα η κυβέρνηση Μάλικι. Καταρχάς, επιδόθηκε σε μια πολεμική με τα ΜΜΕ, κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση επειδή, όπως είπε, τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νεκροί των επιθέσεων της Τρίτης ήταν 77 και όχι 127. Ο πρωθυπουργός δεν εκτόξευσε κατηγορίες κατά κάποιας γειτονικής χώρας αλλά ζήτησε «μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα» και κάλεσε τους Ιρακινούς να επιδείξουν «ενότητα και υπομονή», μέχρις ότου «αποκτήσουν την κατάλληλη πείρα οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας». Ενας Ιρακινός στρατηγός, πάντως, «έδειξε» Συρία και Σ. Αραβία πίσω από τις επιθέσεις, με τη λογική ότι «δεν καταστέλλουν τη δράση ακραίων στοιχείων στα σύνορά τους».

Στο μείζον ερώτημα που τίθεται και αυτή τη φορά, δηλαδή ποιο είναι το σχέδιο ασφάλειας της πρωτεύουσας ή αλλιώς πώς είναι δυνατό καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα να κατάφεραν να προσεγγίσουν την καρδιά μιας πόλης που παντού έχει σημεία ελέγχου, απάντηση δεν έχει δοθεί. Ας σημειωθεί ότι ουδέποτε διαψεύστηκε πληροφορία που είχε ευρέως κυκλοφορήσει μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Αυγούστου, ότι δηλαδή άνδρες των σωμάτων ασφαλείας χρηματίζονται αδρά προκειμένου να «κάνουν τα στραβά μάτια» σε παγιδευμένα οχήματα!!!

Μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε δοθεί επίσημη απάντηση στο αίτημα για παρουσίαση των δύο υπουργών, του πρωθυπουργού και των αρμόδιων αξιωματικών στη Βουλή. Θετική ήταν η αντίδραση μόνο του υπουργού Εσωτερικών, Τζαουάντ αλ Μπολάνι.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον τόσο σε πολιτικό επίπεδο, διά του αντιπροέδρου Μπάιντεν, όσο και σε στρατιωτικό, διά του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μάικ Μιούλεν, κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης της πλειοψηφίας των κατοχικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ