Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Η κυβέρνηση δε θέλει το έργο

Την «επιφυλακτική» της θέση - που, επί της ουσίας, ισοδυναμεί με άρνηση - για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη συνάντηση που είχε με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, (ΠΑΣΕ), για την εκτροπή του Αχελώου.

Οι θέσεις που ανέπτυξαν η υπουργός και οι συνεργάτες της ενώπιον των εκπροσώπων της ΠΑΣΕ δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - διότι και η κυρία Μπιρμπίλη υπουργός αυτής της κυβέρνησης είναι - δεν το θέλει το έργο.

Δεν το λέει, όμως, ανοιχτά και ξεκάθαρα, αναλογιζόμενη τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και, γενικότερα του λαού της Θεσσαλίας που θα προκαλέσει και το πολιτικό κόστος που μπορεί να πληρώσει. Καθυστερεί, λοιπόν, όσο μπορεί περισσότερο ν' ανακοινώσει την οριστική θέση της, περιμένοντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να βγάλει απόφαση υπέρ της αναστολής του έργου και να «κρυφτεί» πίσω από αυτή, για να δικαιολογήσει την απόφαση να μην προχωρήσει το έργο.

Ταυτόχρονα, κομματικοί και άλλοι τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - βουλευτές, Γραμματείς Οργανώσεων, συνδικαλιστές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.ά. - επιχειρώντας να «θολώσουν τα νερά» κι επιδιώκοντας να προλάβουν τη γενίκευση της αντίδρασης των Θεσσαλών, ισχυρίζονται ότι η ευθύνη δε βαρύνει συνολικά την κυβέρνηση, αλλά μόνο την υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία - όπως υποστηρίζουν - «με τις θέσεις που εκφράζει δημιουργεί συγχύσεις». Αφήνουν, δε, να εννοηθεί ότι η θέση που εξέφρασε στη Βουλή ο υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων ήταν θετική, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε θετικά μόνο σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή διάσταση του έργου της εκτροπής του Αχελώου.

Στη συνάντηση με την ΠΑΣΕ, η υπουργός Περιβάλλοντος και οι συνεργάτες της:

  • Εθεσαν το ζήτημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου σε «μηδενική βάση», σχετικά με το αν και πόσο νερό χρειάζεται η Θεσσαλία, παραπέμποντας την όποια απόφαση για μετά τη σύνταξη ενός Σχεδίου Διαχείρισης των υδάτων που θα κρίνει τα υπέρ και τα κατά, όπως ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν ξέρουν, άραγε, η υπουργός και η κυβέρνηση ότι στη Θεσσαλία έχει υποστεί καθίζηση ο υπόγειος υδάτινος ορίζοντας και η περιοχή κινδυνεύει να ερημοποιηθεί; Βεβαίως και το ξέρουν, αλλά δεν τους ενδιαφέρει, αν και εμφανίζονται να «κόπτονται» για την περιβαλλοντική προστασία.
  • Ανέφεραν ότι, στο όνομα της «οικονομίας νερού», θα μπει στο Σχέδιο Διαχείρισης ο στόχος αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, με την κατάργηση των δυναμικών «υδατοβόρων καλλιεργειών», (βαμβακιού κ.ά.) Δε γνωρίζουν η υπουργός και η κυβέρνηση ότι η απαγόρευση δυναμικών καλλιεργειών θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής και θα σημάνει την ολοκλήρωση του ξεκληρίσματός τους; Το γνωρίζουν, αλλά αυτός είναι ο στόχος της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
  • Επανέλαβαν τη γνωστή «καραμέλα» ότι θα πρέπει να συμμορφωθούμε, ως χώρα, με τις όποιες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και της ΕΕ, όπου θα υποβληθεί για έγκριση και το Σχέδιο Διαχείρισης. Μάλιστα, προδίκασαν ότι, εάν η υπόθεση φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τότε η απόφαση θα είναι αρνητική για το έργο. Ταυτόχρονα, αρνήθηκαν, ως υπουργείο, να υποστηρίξουν τη συνολική απόρριψη των αιτιάσεων των «Οικολόγων» που προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας, για να «μπλοκάρουν» το έργο.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκε και ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαστικές αποφάσεις για την πρόθεσή της να μην προχωρήσει το έργο.

Στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» για την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων, όχι μόνο ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά, αλλά ψηφίστηκαν και μια σειρά εξαιρέσεις - πολεοδομικές, χωροταξικές, αντιπεριβαλλοντικές - ώστε να μην παρεμποδιστούν τα έργα με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Γιατί, λοιπόν, το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου δεν αποτελεί «εθνικό συμφέρον» μια και από αυτό εξαρτάται η ζωή και η σωτηρία της Θεσσαλίας;

Το λόγο έχουν οι οργανώσεις και ο λαός της Θεσσαλίας που πρέπει με τους αγώνες τους να επιβάλλουν στην κυβέρνηση αλλαγή πορείας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ