Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Φόροι για το λαό - έργα για το κεφάλαιο

Ενας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός, με έργα που δεν εξυπηρετούν τις όλο και αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας αλλά το μεγάλο κεφάλαιο, ψηφίστηκε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία της ΝΔ.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταψήφισε, τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα, καταγγέλλοντας, πως, ο εν λόγω προϋπολογισμός (συνολικού ύψους 932.455.946 ευρώ) αποτελεί τον καθρέφτη της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, που φορτώνει ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 13%, με αποτέλεσμα τα τακτικά έσοδα του Δήμου από το κράτος να είναι μόλις το 28,12% ενώ αυτά που προέρχονται από τα φορολογικά και δημοτικά τέλη να ξεπερνούν το 60%.

Τα όποια έργα «εκταμιεύονται» από την τσέπη των φορολογουμένων, τη στιγμή που το κράτος χρωστά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 12 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, που είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα χρήματα, με αποτέλεσμα να λείπουν από υπηρεσίες και έργα που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες.

Η δημοτική αρχή θεωρεί τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό και θριαμβολογεί για το «πάγωμα» των φετινών τελών, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια τα είχε αυξήσει μέχρι και 200%.

Οπως επισήμανε ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», «αγωνιζόμαστε και απαιτούμε ουσιαστική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και έχουν σχέση με περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού. Ταυτόχρονα απορρίπτουμε τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που διασπούν το ενιαίο της κρατικής ευθύνης (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, υγεία κ.ά.), τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που συμβάλλουν στην ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση και καταπίεση του λαού (φορολογία, κατασταλτικοί μηχανισμοί κλπ.), την επιχείρηση παραπέρα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων μέσω ΟΤΑ και την κερδοσκοπία του κεφαλαίου μέσα από προμήθειες, αναθέσεις τομέων δράσης, μέσω ΣΔΙΤ κ.ά.».

Ο Μανόλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα, επισήμανε πως «σε όλες τις περιοχές της Αθήνας είναι φανερή η προωθούμενη γενικευμένη εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στιγμή που απουσιάζουν ζωτικής σημασίας προγραμματισμοί και ουσιαστικές παρεμβάσεις και έργα για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης και των συνοικιών, όπως, αντιπλημμυρικά, αντισεισμική προστασία, αντιπυρικά έργα και προστασία των δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου. Επίσης απουσιάζουν απαλλοτριώσεις μικρότερων και μεγαλύτερων χώρων για πάρκα και άλση πυκνού και ψηλού πρασίνου καθώς και απαλλοτριώσεις χώρων για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα και άλλες δημοτικές υπηρεσίες».

Οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ παρατάξεις καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, αλλά στην ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ και στους Δήμους που έχουν πλειοψηφία, υιοθετούν ουσιαστικά την αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της «αυτοτέλειας» της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ