Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΕΪΤΖ
Πάντα μπροστά σε εμπόδια

Καμιά δέσμευση δεν ανέλαβε χτες η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου για την άρση των εμποδίων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών που έχουν προσβληθεί απ' το ιό του ΕΪΤΖ και δεν έχουν χαρτιά νομιμοποίησης για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Το θέμα έρχεται συνέχεια στην επικαιρότητα μετά το καλοκαίρι του 2000, όταν εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου για τους περιορισμούς στη νοσηλεία των μεταναστών και η οποία συμπληρώθηκε στη συνέχεια με άλλες αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τους περιορισμούς στη νοσηλεία των μεταναστών κατάγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ Π. Γαργαλιάνος, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΕΪΤΖ.

Χτες η υπουργός Υγείας παρουσίασε τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΕΪΤΖ. Και όταν - παρόντος του Παν. Γαργαλιάνου - τέθηκε το ερώτημα για το αν θα καταργήσει ή όχι αυτές τις εγκυκλίους η υπουργός, αφού χρησιμοποίησε διάφορες φραστικές περικοκλάδες περί της αντιμετώπισης των μεταναστών στη χώρα μας, στο «διά ταύτα» απάντησε ότι στα πλαίσια αυτά ...μελετά και αυτό το θέμα.

Τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού συστήματος πρόληψης στη χώρα μας αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που παρουσίασε χτες η υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με αυτά, το 2008 καταγράφηκαν 582 νέες διαγνώσεις προσβολής απ' τον ιό, τόσες όσες είχαν καταγραφεί το 1998. Για το 2009 εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός νέων μολύνσεων θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι και τις 31 Οκτώβρη 2009 ο αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 462, από τους οποίους οι 49 νόσησαν. Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται σε 9.798, με τους άνδρες να υπερισχύουν (80,4%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ