Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Παραμένουν στο μπλόκο

Στο «μπλόκο» της Κουλούρας στην Εγνατία οδό παρέμειναν και χθες με τα τρακτέρ τους οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας πραγματοποιούν σύσκεψη την Κυριακή στο Δήμο Μενηίδας, όπου αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα τους.

Οι ροδακινοπαραγωγοί δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι βιομηχανίες δίνουν μόλις 13 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 25 λεπτά το κιλό.

Ζητούν να δοθεί ακριβής εμπορική τιμή στο βιομηχανικό ροδάκινο για να υπολογιστεί η αποζημίωση του ΕΛΓΑ για τις μεγάλες ποσότητες που έμειναν στο χωράφι, μετά τις ζημιές που υπέστησαν λόγω καιρικών συνθηκών. Εκφράζουν ακόμη την αγανάκτηση τους για τον εμπαιγμό που υφίστανται, αφού δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που τους έδωσε η πολιτεία για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Στη συμφωνημένη τιμή απορρόφησης από τις βιομηχανίες κομπόστας (18 λεπτά ανά κιλό), οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν άλλα επτά λεπτά ενίσχυση από το κράτος, ώστε η μεικτή τιμή (περιλαμβάνει το κόστος των μεταφορικών που βαρύνει τους παραγωγούς, και τα τέσσερα λεπτά που κατά μέσο όρο παίρνουν οι συνεταιρισμοί) να διαμορφωθεί στα 25 λεπτά.

Ακόμη, οι αγρότες της Ημαθίας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που έγινε η πρόσκληση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους εμπλεκόμενους φορείς για συνάντηση, την Τρίτη 1η Δεκέμβρη, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως τονίζουν, το υπουργείο δεν απέστειλε πρόσκληση στους αγροτικούς συλλόγους, παρά μόνο στις βιομηχανίες και σε μεγάλες ομάδες παραγωγών, τα συμφέροντα των οποίων, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι ταυτόσημα με των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Στο μεταξύ, επιτροπή ροδακινοπαραγωγών από την Ημαθία έφθασε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Καστοριάς και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν καθ' οδόν προς τις Πρέσπες. Οι ροδακινοπαραγωγοί έδωσαν στον πρωθυπουργό υπόμνημα με τα αιτήματά τους και εκείνος απάντησε ότι θα φροντίσει για να έχουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό. Μετά τη συνάντηση, οι αγρότες δήλωναν ανυποχώρητοι και ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από το μεσημέρι της Πέμπτης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ