Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η λύση του Ασφαλιστικού

Ακόμα ένα διάλογο - απάτη στήνουν κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ακόμα μία «λύση» που θα «σώσει» το Ασφαλιστικό σερβίρουν οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Μόνο που από διάλογο σε διάλογο και από λύση σε λύση, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μετρούν ακόμα πιο μικρές συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας, λιγότερες παροχές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επτά χρόνια μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 (Ρέππα) που θα έσωζε το Ασφαλιστικό για 30 χρόνια(!), ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για να το ξανασώσει.

Γιατί όμως, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και 20 χρόνια νομοθετούν τον ένα νόμο πάνω στον άλλο, γιατί ενώ κάθε τρία - τέσσερα χρόνια «λύνουν» το Ασφαλιστικό, ο γόρδιος δεσμός παραμένει ανέγγιχτος; Για τον απλούστατο λόγο, γιατί σκοπός των δυνάμεων πολιτικών και κοινωνικών που συμπαρατάσσονται κάθε φορά κάτω από την ίδια σημαία, δεν είναι η λύση του Ασφαλιστικού αλλά μια «λύση» που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ως εκ τούτου οι δυνάμεις αυτές έχουν πετύχει το στόχο τους.

Σε αυτά τα χρόνια, κατάφεραν να ανεβάσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πέτυχαν επτά στους δέκα συνταξιούχοι να έχουν συντάξεις κάτω από 600 ευρώ. Εξασφάλισαν τεράστια κεφάλαια από τις εισφορές των εργαζομένων, είτε να παραμένουν με μικρό επιτόκιο στις τράπεζές τους, είτε να τζογάρονται και να γίνονται «καπνός» στα χρηματιστήριά τους. Με δυο λόγια έλυναν το Ασφαλιστικό σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης τους. Μόνο που αυτή η λύση, δεν ήταν προς το συμφέρον των εργαζομένων, το αντίθετο, ήταν πάντα σε βάρος τους, σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Δεν ήταν ούτε «επιδερμική», ούτε «ατελέσφορη», όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Ηταν πέρα για πέρα αποτελεσματική και βαθιά ταξική υπέρ του κεφαλαίου.

Μια τέτοια «λύση» σχεδιάζει και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αναζητεί την ανοχή των εργαζομένων πότε αναγορεύοντας το Ασφαλιστικό σε «εθνικό πρόβλημα», πότε κινδυνολογώντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, με τη «νάρκη που θα εκραγεί στα χέρια μας». Ομως αυτή η «λύση» δεν είναι ούτε τώρα σε όφελος των εργαζομένων. Τους προδίδουν τα ίδια τα επιχειρήματα που πλασάρουν. Λογοδιάρροια για τα ελλείμματα, τσιμουδιά για τις εξευτελιστικές συντάξεις. Μαύρο δάκρυ για τις σπατάλες, κουβέντα για τις παροχές που εξαϋλώνονται.Γι' αυτό η λύση, δεν μπορεί να προέλθει απ' αυτούς και την πολιτική που οδήγησε τα πράγματα μέχρι εδώ. Τη διέξοδος από τον φαύλο κύκλο των χαμηλών συντάξεων, των ισχνών παροχών, των λεηλατημένων αποθεματικών, δεν μπορεί να τη δώσει, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ. Ούτε ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία, ούτε η ΓΣΕΕ.

Την πραγματική λύση στην κοινωνική ασφάλιση μπορούν να τη δώσουν μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Εναν αγώνα κόντρα και στους μύθους της πλουτοκρατίας για το Ασφαλιστικό και ενάντια στα συμφέροντά της. Αγώνα που θα σηκώσει ψηλά το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για πραγματικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση η οποία θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς. Αυτοί μόνο έχουν συμφέρον να λύσουν το Ασφαλιστικό και μπορούν με την πάλη τους να το επιβάλουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ