Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαπιστώνουν έλλειμμα υποταγής

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ελλειμμα υλοποίησης και μεταφοράς των προβλεπομένων σχετικά με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων», εντοπίζει ο επίτροπος για Θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, Βλαντιμίρ Σπίντλα. Η σχετική ενημέρωση έρχεται από το γραφείο του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Πουπάκη, ερώτηση του οποίου έδωσε την ευκαιρία στον αρμόδιο επίτροπο να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Αξιοποιήστε στο έπακρο την προκρούστεια κλίνη του «διαλόγου» για να πετσοκόψετε την απαιτητικότητα και την αγωνιστικότητα των εργαζομένων.

Το σχετικό δελτίο Τύπου συμπληρώνει ότι ο επίτροπος της ΕΕ «αναγνώρισε τη σημασία της συνεργασίας και συμμετοχής αυτών (σ.σ. των κοινωνικών εταίρων) μέσω της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, με σεβασμό στις πρακτικές και τις παραδόσεις κάθε κράτους - μέλους» και, «τέλος, ο επίτροπος διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την περαιτέρω και ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων».

Τέτοια είναι η έγνοια του κεφαλαίου, των επιτελείων και συνολικά των υπηρετών του για την επιτυχία των «κοινωνικών διαλόγων», αναγνωρίζοντας πόσο πολύτιμο είναι αυτό το εργαλείο για την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης. Μόνοι τους ομολογούν πού οφείλεται η οργή που ξεσηκώνει η στάση του ταξικού κινήματος: Φοβούνται όχι απλά ότι θα ξεσκεπαστούν, αλλά και ότι θα χάσουν τον έλεγχο...

Ετσι κι αλλιώς και τίποτα...

«Οι απαντήσεις στα προβλήματα που αναδείχθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν παραμείνει προσδεμένες σε αδύναμες λύσεις και ακόμη χειρότερα σχέδια εφαρμογής (...) Η κυρίαρχη σύλληψη της βιώσιμης ανάπτυξης βασίζεται σε δύο προφανή ψεύδη: Δε λαμβάνονται υπ' όψιν οι εξωτερικότητες που προκαλούνται από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Η ανάθεση της ευθύνης επιστροφής σε βιώσιμες συμπεριφορές σε κάθε πολίτη συγκεκριμένα, αναδεικνύει καθέναν από εμάς ως μόνο υπεύθυνο (...) Ωστόσο, έτσι δεν επερωτούνται τα μοντέλα παραγωγής και η παντελώς μη-βιώσιμη κατανάλωση των καπιταλιστικών κοινωνιών (...) Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη βιωσιμότητα των πόρων και του περιβάλλοντος, χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν τις διάφορες κοινωνικές μορφές κατανομής αυτών των πόρων. Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ως κοινωνικά προβλήματα, προϋποθέτει την ενσωμάτωση της κοινωνικής και αναδιανεμητικής δικαιοσύνης. Η πρόκληση και διατήρηση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών ανισοτήτων είναι κυρίως αποτέλεσμα των κοινωνικών δυναμικών της άνισης διανομής των πόρων και των άνισων σχέσεων εξουσίας»...

Φιλοσοφίες της ντουλάπας; Αμπελοφιλοσοφίες; Βαρύγδουπες λέξεις και έννοιες ατάκτως ερριμμένες; Θέλει κάτι να πει ή μήπως ακριβώς δε θέλει να πει τίποτα; Ο,τι κι αν γράψουμε εμείς πιστεύουμε ότι το απόσπασμα απ' τη Διακήρυξη του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» για την κλιματική αλλαγή εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, τα λέει όλα από μόνο του, χωρίς επί της ουσίας να λέει τίποτα.

Παράγινε το κακό

Παράγινε για μια ακόμα εκλογική διαδικασία το κακό με τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα και τις ενοχλήσεις σε ανθρώπους που καμιά σχέση δεν έχουν με τη ΝΔ να πάνε να ψηφίσουν αύριο, Κυριακή, στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, ή να συμμετάσχουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Εταιρείες τηλεφωνούν αδιακρίτως σε σπίτια και λένε πως τα ονόματα των ενοίκων τους βρίσκονται σε λίστες μελών της ΝΔ! `Η στέλνουν τηλεφωνικές προσκλήσεις για τις συγκεντρώσεις τους σε άσχετα νούμερα. Μάρτυρες τόσο της μιας, όσο και της άλλης μεθόδου ψαρέματος ψήφων έγιναν στελέχη και μέλη του ΚΚΕ. Ξέρουμε ότι η πρεμούρα τους να μαζέψουν κουκιά είναι μεγάλη. Οπως και η προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν συνείδηση στο λαό ότι η εκλογή αρχηγών από τη βάση είναι το «απαύγασμα της δημοκρατίας τους». Αλλά ο βομβαρδισμός με μηνύματα και τηλέφωνα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, όπως είχε γίνει προηγούμενα και με το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, θυμίζουμε, στις πρόσφατες εκλογές, έστελνε ονομαστικές επιστολές για την επιβεβαίωση της εγγραφής ως μελών ακόμα και σε στελέχη του ΚΚΕ! Καλά θα κάνουν να το κόψουν αυτό το παραμύθι, που εκτός από ενοχλητικό είναι και προσβλητικό για χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν καμιά διάθεση να ασχοληθούν με τα εσωκομματικά του ενός ή του άλλου, ή να δέχονται εκλογικές διαφημίσεις των εταίρων του δικομματισμού.

Νέο χτύπημα σε μετανάστες - πρόσφυγες

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο κατά των μεταναστών και προσφύγων που έχουν διεξάγει διαδοχικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να έσπευσε να παρουσιάσει «θριαμβευτικά» ένα «νέο κεφάλαιο για την πολιτική ασύλου στη χώρα», την Υπηρεσία Ασύλου, όμως τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει αποτρεπτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Οπως είπε ξανά πριν από λίγες μέρες, η χώρα «δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι», «προχωράμε στη θωράκιση των συνόρων, τόσο στην είσοδο, όσο και στην έξοδο. Κυρίως στην έξοδο». Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το κομμάτι που της αναλογεί στον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την ΕΕ. «Είμαστε ακρίτες, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης και της πατρίδας», λέει ο υπουργός.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρο και πριν γίνει κυβέρνηση, όταν δεσμευόταν σαν αξιωματική αντιπολίτευση για «0% λαθρομετανάστευση» και «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση». Αυτή είναι και η γραμμή της ΕΕ. Ενα μεγάλο ΝΑΙ στους μετανάστες που χρειάζονται στην αγορά και ένα βίαιο ΟΧΙ στους υπόλοιπους κατατρεγμένους από τον ιμπεριαλισμό και τη φτώχεια. Στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης προχωρά σήμερα το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, πάντα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εκεί ακριβώς εντάσσεται και η Υπηρεσία Ασύλου που εξήγγειλε η κυβέρνηση και υποτίθεται ότι αποτελεί ριζική μεταρρύθμιση. Την ίδια στιγμή, οι μηχανισμοί φακελώματος των αιτούντων άσυλο, όπως η βάση ηλεκτρονικών δεδομένων και δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac, παραμένουν και ενισχύονται.

Ριζική αλλαγή στην πολιτική ασύλου σημαίνει να δίνεται άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη, να προσαρμοστεί το άσυλο στις πραγματικές ανάγκες. Αλλωστε, όσοι ζητούν άσυλο δεν το κάνουν γιατί ήθελαν να εκπατριστούν. Είναι άνθρωποι κυνηγημένοι για την πολιτική τους δράση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων από αντιδραστικά καθεστώτα, ή για την αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική τους δράση σε χώρες που γίνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος της Υπηρεσίας θα είναι τα ποσοστά παροχής ασύλου να αυξηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμα κι αν «επιτευχθεί» ο στόχος, θα είναι βάναυση καταστρατήγηση του δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο. Στην ΕΕ, το 2008 έγιναν συνολικά 240.000 αιτήσεις ασύλου. Εξετάστηκαν οι 193.690 και απορρίφθηκε το 73% αυτών (στοιχεία Eurostat)! Δηλαδή, ούτε 3 στους 10 δεν παίρνουν άσυλο στην ΕΕ. Για να μην αναφερθούμε στην περίπτωση της Σουηδίας, που δεν χορηγεί σε Ιρακινούς πρόσφυγες άσυλο, γιατί η κατάσταση στο Ιράκ δεν συνιστά εμπόλεμη σύγκρουση (σ.σ. ο Σουηδός υπουργός για τη Μετανάστευση και το Ασυλο είχε μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη εκ μέρους της ΕΕ)!

Πώς γίνεται η κυβέρνηση να νοιάζεται για τους πρόσφυγες και την ίδια στιγμή να προωθεί τη συγκρότηση ενός διακλαδικού οργάνου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, του διοικητή της ΕΥΠ και άλλων «ειδικών», ώστε να ενισχυθεί η καταστολή στα σύνορα; Απλά, δεν γίνεται. Γι' αυτό και η απάντηση των Ελλήνων και ξένων εργατών πρέπει να είναι κοινή ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική, και σε όσους την εφαρμόζουν, μέσα από την οργάνωση της πάλης τους.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Σε εξέλιξη το αντιλαϊκό σχέδιο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ και κάτι καινούριο ο υπουργός Οικονομίας, όταν δήλωσε ότι «υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα» για την ελληνική οικονομία. Ουδέποτε το αμφισβητήσαμε αυτό...

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ...αντιλαϊκό «σχέδιο» και «αποφασιστικότητα» στο ότι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι και οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν την κρίση.

Αλλωστε, το ομολόγησε - σχεδόν - ο υπουργός, όταν δήλωσε ότι μία από τις κινήσεις ενίσχυσης της οικονομίας (δηλαδή της «ανταγωνιστικότητας», γιατί αυτό εννοούν ως οικονομία) είναι ο λεγόμενος διάλογος για το Ασφαλιστικό!

Αρα, ξέρουν και τι θέλουν να «περάσουν» από αυτήν την ιστορία και ποιους θέλουν να ενισχύσουν. Τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ξέρει πού πάει και φυσικά το έχει καταλάβει κι ο κόσμος. Ακόμη κι εκείνοι που τους ψήφισαν, κι ας πέρασαν μόλις 48 μέρες.

Από τους λίγους ...ανυποψίαστους είναι αυτοί που αποτελούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που, όπως είπε ο πρόεδρός της, δεν προλέγουν τις προθέσεις κανενός.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν είναι και ...τόσο βέβαιοι για το αντιλαϊκό του πράγματος, εξ ου και ετοιμάζουν πυρετωδώς τις «προγραμματικές» και «εναλλακτικές» προτάσεις τους.

Για τη Νέα Δημοκρατία, δε συζητάμε. Μπορεί ωραιότατα να ησυχάσει και να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά της. Η πολιτική της, άλλωστε ... «πηγαίνει τρένο», απλά άλλαξε μηχανοδηγό.

ΤΙ ΛΕΤΕ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; Μια κουβέντα λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, έναν υπαινιγμό κάνει ο Γ. Προβόπουλος και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παίρνει τα πάνω του...

Πολύ ευαίσθητο πράγμα αυτός ο δείκτης! Ετσι όπως πάμε, οι κυβερνητικοί και οι οικονομικοί παράγοντες δε θα μπορούν πια ούτε ...να βήξουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Επειδή, όμως, εμείς δεν πιστεύουμε στη ...μεταφυσική οικονομία, προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει, και, στα σίγουρα, δεν είναι για το καλό μας.

Στην ίδια όχθη με τους «κερδοσκόπους»

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολύ βολική και αβανταδόρικη για την κυβέρνηση η ερμηνεία που έδωσαν διάφορα «παπαγαλάκια» και ΜΜΕ περί δήθεν κερδοσκοπικής επίθεσης που δέχεται η χώρα από κάποιους «κακούς» χρηματοοικονομικούς κολοσσούς του εξωτερικού, εμφανίζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση σε ρόλο «καλού» που μάχεται τάχα υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των συμφερόντων της χώρας. Ουδέν αναληθέστερον. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην ίδια όχθη με τις τράπεζες και τα μονοπώλια και αυτό που κάνει είναι να παίρνει μεθοδικά και συστηματικά όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλίσει τα βραχυχρόνια και μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. Αυτή τη γραμμή πλεύσης επιβεβαίωσε άλλωστε πανηγυρικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προσφέροντας χτες σαφείς διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση «προχωράει με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με συγκεκριμένες κινήσεις για να στηρίξει την ανάπτυξη». Και επειδή όταν απευθύνεται στις «αγορές» δεν μπορεί να είναι γενικόλογος, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για ασφαλιστικό, φορολογικό, στήριξη της επιχειρηματικότητας... Αν αμφέβαλλε κάποιος για το πού θα οδηγήσουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο των «διαρθρωτικών αλλαγών» φροντίζει να το ξεκαθαρίσει ο υπουργός: «Στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της οικονομίας», εννοείται στα μάτια του διεθνούς κεφαλαίου.

Ο υπουργός με τη χτεσινή δήλωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα νομιμοφροσύνης και «προσαρμογής» στα κελεύσματα των διεθνών αγορών, λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο: Τον εργαζόμενο λαό, που δεν πρόκειται να δεχθεί άλλες θυσίες για τα μονοπώλια.

Ομολογίες

Αποκαλυπτικός ήταν χτες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ». Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη βδομάδα πιέστηκα πολύ από δύο πλευρές. Η μια πλευρά ήταν η Αριστερά, η οποία πίεσε πολύ και θα πιέσει. Ο στόχος είναι, του ΚΚΕ τουλάχιστον είναι καταφανής, πιέζει, δεν μπαίνει στο διάλογο, σέρνει τον ΣΥΝ και μετά θα επιδιώξουν να σύρουν και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν την προσπάθειά μας στο ασφαλιστικό». Τι ομολογεί ο υπουργός Εργασίας; Οτι ο πραγματικός φόβος της κυβέρνησης είναι να της γυρίσουν την πλάτη οι άνθρωποι του μόχθου που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, έχοντας αυταπάτες και τρέφοντας κάποιες ελπίδες και τώρα αντιλαμβάνονται το βαθιά ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθεί. Ξέρει ότι αν αυτός ο κόσμος συναντηθεί με το ταξικό κίνημα, θα έχει διπλή και τρίδιπλη δυσκολία να προωθήσει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί στο κεφάλαιο. Το λέει μόνος του ο Λοβέρδος. Το ερώτημα όμως παραμένει: Αν όπως λένε η πολιτική τους είναι φιλολαϊκή, τότε γιατί φοβούνται μη στραφούν εναντίον τους όσοι τους στήριξαν στις τελευταίες εκλογές; Και αν όπως λένε το ΚΚΕ είναι «μειοψηφία» και απομονωμένο από την κοινωνία, τότε πώς γίνεται να φοβούνται ότι η δράση του και η συμβολή του στο εργατικό κίνημα μπορεί να φτάσει μέχρι και την ακύρωση της «προσπάθειας» της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, δηλαδή των αντιδραστικών μέτρων που προωθούν; Στα πράσα πιάνονται οι ΠΑΣΟκοι, με τις αντιφάσεις της προπαγάνδας τους σε βάρος του ΚΚΕ. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι ο λαός αρχίζει να καταλαβαίνει τι καπνό φουμάρει και η νέα κυβέρνηση και αυτό είναι που φοβούνται: Το κίνημα και τη δύναμή του. Γι' αυτό και η επίθεση στο ΚΚΕ, που θα δυναμώνει, όσο θα μεγαλώνει η πίεση προς την κυβέρνηση από τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί...

Αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι αφελείς που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το «νόμο Πετραλιά», μάλλον δεν έχουν καταλάβει ...τι εστί ΠΑΣΟΚ. Ηδη τα «μυημένα» στελέχη έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος όχι μόνο για την πλήρη εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου και όλων των αντιασφαλιστικών εκτρωμάτων που προηγήθηκαν, αλλά και για την τελική έφοδο για το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το κάνουν όμως με μοναδική μαεστρία, όπως μόνο το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει... Ιδού ένα παράδειγμα από τον πρόεδρο της ΟΚΕ και πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο, που βρήκε μια απίστευτη δικαιολογία για να εφαρμόσει πλήρως η κυβέρνηση τον συγκεκριμένο νόμο. Οταν ρωτήθηκε χτες (από τον «Αθήνα 9,84») αν «θα αλλάξετε το νόμο Πετραλιά», έδωσε την εξής καταπληκτική απάντηση: «Μα ο νόμος Πετραλιά δεν έκανε κάτι το σημαντικό στην Κοινωνική Ασφάλιση. Εκανε κάποια "μπαλώματα", τα οποία ήρθαν να δημιουργήσουν εντάσεις και να διώξουν πάρα πολύ κόσμο στη σύνταξη». Οταν του επισημάνθηκε ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιμένει στην κατάργηση του νόμου απάντησε: «Τι να καταργήσουμε, δηλαδή; Αυτά τα "μερεμέτια" τα οποία έκανε, προκειμένου να παρουσιάσει μια εικόνα, ότι γίνεται μεταρρύθμιση στην Κοινωνική Ασφάλιση; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι». Συμπέρασμα; Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει «μεταρρύθμιση» και όχι «μερεμέτια» στο Ασφαλιστικό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η λύση του Ασφαλιστικού

Ακόμα ένα διάλογο - απάτη στήνουν κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ακόμα μία «λύση» που θα «σώσει» το Ασφαλιστικό σερβίρουν οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Μόνο που από διάλογο σε διάλογο και από λύση σε λύση, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μετρούν ακόμα πιο μικρές συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας, λιγότερες παροχές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επτά χρόνια μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 (Ρέππα) που θα έσωζε το Ασφαλιστικό για 30 χρόνια(!), ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για να το ξανασώσει.

Γιατί όμως, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και 20 χρόνια νομοθετούν τον ένα νόμο πάνω στον άλλο, γιατί ενώ κάθε τρία - τέσσερα χρόνια «λύνουν» το Ασφαλιστικό, ο γόρδιος δεσμός παραμένει ανέγγιχτος; Για τον απλούστατο λόγο, γιατί σκοπός των δυνάμεων πολιτικών και κοινωνικών που συμπαρατάσσονται κάθε φορά κάτω από την ίδια σημαία, δεν είναι η λύση του Ασφαλιστικού αλλά μια «λύση» που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ως εκ τούτου οι δυνάμεις αυτές έχουν πετύχει το στόχο τους.

Σε αυτά τα χρόνια, κατάφεραν να ανεβάσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πέτυχαν επτά στους δέκα συνταξιούχοι να έχουν συντάξεις κάτω από 600 ευρώ. Εξασφάλισαν τεράστια κεφάλαια από τις εισφορές των εργαζομένων, είτε να παραμένουν με μικρό επιτόκιο στις τράπεζές τους, είτε να τζογάρονται και να γίνονται «καπνός» στα χρηματιστήριά τους. Με δυο λόγια έλυναν το Ασφαλιστικό σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης τους. Μόνο που αυτή η λύση, δεν ήταν προς το συμφέρον των εργαζομένων, το αντίθετο, ήταν πάντα σε βάρος τους, σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Δεν ήταν ούτε «επιδερμική», ούτε «ατελέσφορη», όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Ηταν πέρα για πέρα αποτελεσματική και βαθιά ταξική υπέρ του κεφαλαίου.

Μια τέτοια «λύση» σχεδιάζει και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αναζητεί την ανοχή των εργαζομένων πότε αναγορεύοντας το Ασφαλιστικό σε «εθνικό πρόβλημα», πότε κινδυνολογώντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, με τη «νάρκη που θα εκραγεί στα χέρια μας». Ομως αυτή η «λύση» δεν είναι ούτε τώρα σε όφελος των εργαζομένων. Τους προδίδουν τα ίδια τα επιχειρήματα που πλασάρουν. Λογοδιάρροια για τα ελλείμματα, τσιμουδιά για τις εξευτελιστικές συντάξεις. Μαύρο δάκρυ για τις σπατάλες, κουβέντα για τις παροχές που εξαϋλώνονται.Γι' αυτό η λύση, δεν μπορεί να προέλθει απ' αυτούς και την πολιτική που οδήγησε τα πράγματα μέχρι εδώ. Τη διέξοδος από τον φαύλο κύκλο των χαμηλών συντάξεων, των ισχνών παροχών, των λεηλατημένων αποθεματικών, δεν μπορεί να τη δώσει, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ. Ούτε ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία, ούτε η ΓΣΕΕ.

Την πραγματική λύση στην κοινωνική ασφάλιση μπορούν να τη δώσουν μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Εναν αγώνα κόντρα και στους μύθους της πλουτοκρατίας για το Ασφαλιστικό και ενάντια στα συμφέροντά της. Αγώνα που θα σηκώσει ψηλά το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για πραγματικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση η οποία θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς. Αυτοί μόνο έχουν συμφέρον να λύσουν το Ασφαλιστικό και μπορούν με την πάλη τους να το επιβάλουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ