Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ»
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων

Το ΚΚΕ κατάγγειλε στη Βουλή την πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με επιδόματα των 45 λεπτών και του 1 ευρώ

Η διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης με τα επιδόματα φιλοδωρημάτων, όπως το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως «αναδιανομή του πλούτου» (!) και επίδειξη «κοινωνικής αλληλεγγύης», όπως αποκαλύφθηκε και κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτησή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, βέβαια, στην τοποθέτησή του, όχι μόνον υπεραμύνθηκε της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά έφτασε στο σημείο να πει ότι τα ψίχουλα που δίνονται ως επίδομα αποτελούν πολιτική «κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει γίνει πράξη παρόμοιας εμβέλειας που να φθάνει σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες». Η κυβερνητική πρόκληση είναι ολοφάνερη, αν σκεφτεί κανείς ότι λόγος γίνεται για την ελεημοσύνη που ξεκινά απο τα 45 λεπτά και φτάνει το 1 ευρώ τη μέρα. Ενα επίδομα φτωχοκομείου που θα δοθεί σε εκείνες τις κατηγορίες των εργαζομένων και συνταξιούχων που όχι απλά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά, ακόμα και με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ζουν κάτω από το όριο της επίσημης φτώχειας.

Με πολιτική φιλοδωρημάτων δεν μπορεί να γίνει αναδιανομή του πλούτου και δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια της φτώχειας, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, υπογραμμίζοντας ότι τα ίδια έκαναν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ με πολιτικές διαχείρισης της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπε, δεν κάνει καμία αναφορά στα αίτια που βυθίζουν κάθε χρόνο τα νοικοκυριά στη φτώχεια και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού αυτά είναι αποτελέσματα των διαχρονικών πολιτικών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες και επιβάλλουν φτώχεια και ανέχεια στον υπόλοιπο λαό.

Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη για το πρώτο 9μηνο ένα δισ. ευρώ, πράγμα που επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία του ΚΚΕ ότι έχουμε τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Ο βουλευτής τόνισε ότι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΣΕΒ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κυβέρνησης για την καταβολή έκτακτης εισφοράς, αφού εξασφάλισε ότι θα προχωρήσουν οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», το Ασφαλιστικό, η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και η ευνοϊκή φορολογία των επιχειρήσεων.

Αυτό που χρειάζεται, είπε ο Α. Τζέκης, είναι να έχει η λαϊκή οικογένεια εισόδημα και να ζει με αξιοπρέπεια, κάτι που μεταφράζεται με μόνιμη και σταθερή εργασία, με 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό και 1.150 κατώτερη σύνταξη, αφού είναι ενδεικτικό ότι η σημερινή αγοραστική αξία του μισθού είναι ίδια με αυτήν που είχε το 1985.

Είναι μάταια, τόνισε, η προσπάθεια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών να πείσουν ότι έχουν κοινωνική ευαισθησία και δεν μπορεί να θεωρείται ενίσχυση των ασθενέστερων τα 45 λεπτά του ευρώ την ημέρα ή σε κάποιες κατηγορίες το 1,09 ευρώ την ημέρα.

«Εμείς λέμε ο λαός να πάρει τον πλούτο που παράγει και να πάρουν τα επιδόματα οι δυνάμεις του κεφαλαίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Α. Τζέκης, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση δε φέρνει κάτι καινούργιο, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Τζίμας και αφού έκανε αναφορά στη «φιλολαϊκή πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ τάχθηκε έμμεσα υπέρ του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «η ΝΔ είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε πολιτική που ωφελεί αυτόν τον τόπο». Ο Κ. Αϊβαλιώτης, εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., συμφώνησε στο να δοθεί το επίδομα ελεημοσύνης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη συζήτηση του νομοσχεδίου που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωράει σε μια πράξη «κοινωνικής δικαιοσύνης», η οποία επιβαρύνει μόνο τους «έχοντες και κατέχοντες» με ένα δισ. ευρώ και όχι τον Ελληνα φορολογούμενο και δίνεται στοχευμένα σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ