Στιγμιότυπα από τις δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες της θεραπευτικής κοινότητας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» |
Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα με τον Αριστείδη, τον Γιάννη και τον Σωτήρη, θεραπευόμενα μέλη της Κοινότητας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ». Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, που σκιαγραφεί τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν ένα νέο άνθρωπο στη χρήση, «μια πορεία που είναι πάντα καθοδική. Και με το χρόνο τα πας όλο και χειρότερα, πέφτεις διαρκώς, αλλά υπάρχει διέξοδος».
«Το πρόβλημα είναι στη ρίζα του συστήματος. Σε "ταΐζει" φόβο και απογοήτευση, με τη νοοτροπία τού "είμαι αδύναμος και δεν μπορώ" για να εξαρτηθείς από οτιδήποτε: από τον τζόγο, την κατανάλωση, τα ναρκωτικά. Για να μην αντιδράς. Ετσι μας θέλει. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς», λέει ο Γιάννης. Ενώ ο Αριστείδης επισημαίνει ότι «προωθείται σαν μοντέλο ζωής όχι μόνο η χρήση, αλλά και πολλά άλλα πράγματα που ωθούν τον άνθρωπο να είναι για "πάρτη" του, να βολευτεί, να τη βγάλει πιο εύκολα. Ενα από τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνω εδώ είναι να ενδιαφέρομαι για το τι συμβαίνει γύρω μου, ό,τι κι αν είναι αυτό, σε πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο, στα πάντα. Αυτή τη στάση ζωής μαθαίνω τώρα και αυτή θέλω να υιοθετήσω. Η συλλογική δράση μπορεί να είναι απάντηση σε όλα αυτά. Εδώ μέσα μαθαίνεις να είσαι ομάδα, μαθαίνεις να βλέπεις τι γίνεται γύρω σου, να προτείνεις κάτι γι' αυτό, να αναλαμβάνεις μια ευθύνη. Σίγουρα δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα σαν μονάδα, αλλά σαν μονάδα έχεις ευθύνη απέναντι στα πράγματα για να τα αλλάξεις».
«Ποια πρόληψη; Εδώ δεν ικανοποιούνται βασικές ανάγκες, λέει ο Γιάννης. Θα 'πρεπε να γίνονται πολλά πράγματα στην οικογένεια, στον πολιτισμό, στα ΜΜΕ. Καταρχήν θα 'πρεπε το σχολείο να είναι διαφορετικό, γιατί το σημερινό, από αυτά που σου μαθαίνει μέχρι την παπαγαλία που σου ζητάει, δε σε θωρακίζει. Οταν είχαν μάθει στο σχολείο μου ότι κάνω χρήση κάνναβης, το μόνο που έκαναν ήταν να με διώξουν. Απλά, πέταγε ο καθένας την ευθύνη από πάνω του. Δεν έγινε μια προσπάθεια να με βοηθήσουν. Ημουν στην αρχή της χρήσης, μόλις 14 χρόνων και από τότε πέρασαν 14 χρόνια που ουσιαστικά δεν έχω κάνει τίποτα στη ζωή μου. Να έρθω εδώ και 10 μήνες και να πιεστώ, δε μου λέει κάτι, αν είναι να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου και να μη βλέπω τα πάντα να με προσπερνάνε. Το "στεγνό" πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις τη χρήση και να διαρκέσει», τονίζει ο Γιάννης. Ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι και τα τρία παιδιά έχουν κάνει προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης με υποκατάστατα (μεθαδόνη) κατόπιν επίσκεψης σε ιδιώτες γιατρούς.