Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλειστές οι πόρτες των σχολείων...

...και «ανοιχτά» τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων σε αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις πως η «ινδική κάνναβη δεν είναι συνώνυμη με την εξάρτηση»

Μάθημα πρόληψης από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων σε σχολείο της Γκράβας
Μάθημα πρόληψης από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων σε σχολείο της Γκράβας
Και ενώ η ανάγκη παρεμβάσεων πρόληψης μέσα στα σχολεία κρίνεται επιτακτική και ήδη υπάρχει σε ισχύ μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Παιδείας με τα ΚΠ, ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Οι πόρτες των σχολείων μένουν ερμητικά κλειστές απέναντι στα ΚΠ.

«Στην ουσία, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, ένα σχολείο έχει πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και σου λέει ότι τότε μόνο θα 'ρθεις και με προϋπόθεση ότι θα συνεργαστείς με τον υπεύθυνο Αγωγής Υγείας. Είναι δηλαδή στην καλή διάθεση κάποιων προσώπων. Διαφορετικά, αν εμείς πούμε ότι θέλουμε να πάμε σε σχολείο να κάνουμε μια ενημέρωση και δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία, τότε επαφίεται στο διευθυντή αν θα μας ανοίξει την πόρτα. Μπαίνουμε πολλές φορές στο σχολείο και νιώθουμε ότι μπαίνουμε σε καθεστώς παρανομίας. Δηλαδή πας να κάνεις τη δουλιά σου και τελικά μπορεί να βγεις εκτεθειμένος, ακόμη και να σου ασκηθεί ποινική δίωξη. Νιώθεις ένα άγχος, πώς να δουλέψεις; Κι όλα αυτά όταν στα σχολεία μπαινοβγαίνουν εταιρείες για να κάνουν μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής, αγωγής υγείας, υγιεινής διατροφής»...

Δεν είναι τυχαίο

«Πριν έρθω να εργαστώ, από τη σχολή ήξερα πολύ γενικά πράγματα» λέει η Ελένη Μόρφου, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας, η οποία κάνει την πρακτική της εδώ και τρεις μήνες στο ΚΠ. «Μαθαίνουμε, συνεχίζει, για τη μεθαδόνη, τις χώρες προέλευσης των ναρκωτικών, αλλά όχι για τις αιτίες που κάποιος οδηγείται στη χρήση. Δεν ήξερα τι είναι τα ΚΠ, τι είναι πρόληψη. Δεν ήξερα καν ότι η πρόληψη αναφέρεται σε υγιή πληθυσμό».

Και, φυσικά, κάτι τέτοιο δε γίνεται τυχαία. Είναι πολιτική επιλογή το περιεχόμενο σπουδών να «μαρκετάρει» τη λογική των υποκαταστάτων, να διδάσκει αντεπιστημονικά ιδεολογήματα, να παραμεριστεί η προοδευτική ιδεολογία και να εξοβελιστούν από τα προγράμματα σπουδών τεκμηριωμένες επιστημονικά προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έχουν ακουστεί για την τοξικοεξάρτηση στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, όπως ότι «η κάνναβη δεν επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες» και ότι «η λήψη ινδικής κάνναβης δεν είναι συνώνυμη με την εξάρτηση», που περιέχονται στο μάθημα «Ψυχοπαθολογία Ενήλικα» του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Κείμενα:
Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ