Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Η συμβολή της ΚΝΕ στην οργάνωση και στη μαχητικοποίηση του μαθητικού κινήματος

Η πείρα των μαθητικών οργανώσεων της ΚΝΕ στη Θεσσαλία

Από την εκδήλωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας για την 28η Οκτωβρίου
Από την εκδήλωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας για την 28η Οκτωβρίου
Εχει περάσει ήδη ένας μήνας με το «καινούριο» ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη νέες επεξεργασίες της αστικής τάξης για να περπατήσει όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, η πολιτική του κεφαλαίου με τη συναίνεση και την ανοχή της λαϊκής οικογένειας. Η Σοσιαλδημοκρατία δοκιμασμένη χρόνια τώρα από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, καλεί μέσω των συνδικαλιστικών ηγεσιών που ελέγχει, να κάνει το κίνημα «time-out», να κάτσει στη γωνία και να μη σηκώσει κεφάλι στη λαίλαπα μέτρων που έρχονται για να βγει αλώβητος ο καπιταλισμός από τη κρίση του, να μη χάσουν ευρώ από την κερδοφορία τους τα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ από την επόμενη μέρα των εκλογών, έριξε το σύνθημα - Ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος για να βγούμε στην αντεπίθεση. Που σημαίνει τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν παζαρεύουν τίποτα με τη νέα κυβέρνηση, είναι μία από τα ίδια, να μη χαθεί χρόνος, να οργανώνουν τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα στέκια νεολαίας, στους χώρους εκπαίδευσης.

Οι θετικές διεργασίες που συντελούνται και στο νεολαιίστικο κίνημα εδώ και καιρό δείχνουν την προοπτική που πρέπει να βαδίσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, την προοπτική που φωτίζεται από τα πλαίσια πάλης του Κόμματος και την οργάνωση του κινήματος από τα κάτω. Με μαζική συμμετοχή στα σωματεία, στους συλλόγους και στις επιτροπές αγώνα των σπουδαστών, στα συντονιστικά και στα συμβούλια των μαθητών.

Στους μαθητές πρέπει όσο περνάει ο καιρός να γίνονται καλύτερα διακριτοί οι δύο δρόμοι:

Ο ένας δρόμος είναι ένα ευρωμονοπάτι φτιαγμένο από τα μονοπώλια που προπαγανδίζεται ανοιχτά και μέσα από τα σχολικά βιβλία. Είναι ο δρόμος που επιλέγει το κεφάλαιο : Τα κέρδη για τα κέρδη και η παιδεία μια «αρένα» για περισσότερα κέρδη.

Ο άλλος είναι ο δρόμος του οργανωμένου - συντονισμένου αγώνα σε ταξική κατεύθυνση στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών τους, που δείχνει τους υπεύθυνους, τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ είναι προϋπόθεση για την αλλαγή συσχετισμών στα 5μελή και τα 15μελή, τη δημιουργικότητα, τη συζήτηση και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα σε αυτά. Φέτος στις μαθητικές εκλογές ξεχώρισαν και εκλέχτηκαν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά αγωνιστές μαθητές, αυτοί που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα του μαθητικού κινήματος.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς φάνηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, με αγωνιστικά πλαίσια, για ένα άλλο σχολείο χωρίς «χορηγούς», με διαφορετικό περιεχόμενο μόρφωσης χωρίς προβλήματα υποδομής. Βγήκε η ανάγκη συντονισμού που εκφράστηκε με την εκλογή αντιπροσώπων από τα μαθητικά συμβούλια για να συμμετέχουν στις συνελεύσεις του Συντονιστικού.

Στις 18/10 συγκροτείται το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Λάρισας πρώτο στην Ελλάδα με αντιπροσώπους και εκλεγμένους από 10 σχολεία και ακολούθησαν η συγκρότηση συντονιστικού στο Βόλο, στα Τρίκαλα ενώ σε σύσκεψη εκλεγμένων στην Καρδίτσα μπήκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση συντονιστικού και εκεί. Εκλέχτηκαν επιτροπές συντονιστικού σε Βόλο και Λάρισα.

Στα Τρίκαλα και στο Βόλο τα συντονιστικά πήραν πρωτοβουλία για μάζεμα υπογραφών στα σχολεία που αναδείχτηκε το πρόβλημα με τα βιβλία αγγλικών και τα σχολικά βοηθήματα που πληρώνουν οι μαθητές, αφού είχε προηγηθεί κινητοποίηση γι' αυτό το ζήτημα στο 5ο ΓΕΛ Βόλου. Δημοσιεύτηκαν ανακοινώσεις συμπαράστασης σε τοπικές κινητοποιήσεις μαθητών, ανακοινώσεις για την καταστολή και την τρομοκρατία που εξαπολύει ενάντια στο λαϊκό κίνημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (από το χτύπημα των ΜΑΤ στους μεταλλεργάτες, μέχρι την εισαγγελική παρέμβαση σε καταλήψεις). Χαρακτηριστική και η περίπτωση μαθητή από το Αθλητικό Σχολείο Λάρισας που τιμωρήθηκε με αλλαγή περιβάλλοντος επειδή αντιμίλησε στο διευθυντή που βάζει πλάτη για την περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου.

Στα σχολεία της Λάρισας άνοιξε σοβαρή διαπάλη για τον εορτασμό και το μήνυμα της 28ηςΟκτώβρη, με συζητήσεις, ομιλίες, τραγούδια, ακόμη και προβολή μαγνητοσκοπημένων μαρτυριών από τους αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ. Προσπάθησε το συντονιστικό να δείξει το «όταν ο λαός θέλει μπορεί να επιβάλει το δίκιο του» κόντρα στην παραχάραξη της ιστορικής μνήμης μέσα από τα σχολικά βιβλία, στη κατεύθυνση που επιβάλλει η κυρίαρχη ιδεολογία. Ολη αυτή η διαδικασία κορυφώθηκε με τη μεγάλη εκδήλωση - συναυλία του Συντονιστικού και το σύνθημα της ΕΠΟΝ που ακούστηκε από την κεντρική ομιλία: «Πολεμάμε και Τραγουδάμε». Στο Βόλο το Συντονιστικό προχώρησε σε κινητοποίηση στις 30/10 με πορεία στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η πορεία στάθηκε και κατέθεσε στεφάνι στην κίτρινη αποθήκη, τόπο βασανιστηρίων στην Κατοχή. Παράλληλα στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των μαθητών από το 7ο ΓΕΛ, όπου σε κάθε σχολείο η πορεία σταματούσε και ζητούσε τη στήριξη των υπόλοιπων μαθητών.

Στις 6 Νοέμβρη μεγάλο συλλαλητήριο του ΣΑΣΛ ξεσήκωσε το κέντρο της Λάρισας, με συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την παιδεία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», ενώ μαθητές κράταγαν ένα ομοίωμα ενός επιχειρηματία που πατούσε πάνω σε σχολικά βιβλία. Οι μαθητές πορεύτηκαν, οργανωμένα, συγκροτημένα, μοίραζαν περιβραχιόνια περιφρούρησης, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μέχρι που το ομοίωμα παραδόθηκε στις φλόγες.

Το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου με οδηγό το πλαίσιο πάλης του Συντονιστικού, προχώρησε σε μαχητική κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη του δημαρχείου. Πρόκειται για μαθητές που στεγάζονται σε ένα σχολείο ετοιμόρροπο.

Τέσσερις ήταν οι Συνελεύσεις του συντονιστικού που έγιναν στη Λάρισα. Συζητήθηκαν πλαίσια και ψηφίσματα, μαζεύτηκαν χρήματα για τα έξοδα των δραστηριοτήτων τους.

Η δικιά μας παρέμβαση πρέπει να απαντάει στον αντικομμουνισμό

Η παρέμβαση της ΚΝΕ πρέπει να απαντάει στην παραχάραξη της ιστορίας, να ζυμώνει στο μαθητικό κίνημα το πλαίσιό μας, τη λογική του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, να διαπλάθει αγωνιστικές συνειδήσεις, να δείχνει την προοπτική του Σοσιαλισμού. Να δώσουμε αισιοδοξία στους νέους που τώρα μπαίνουν στην οργανωμένη πάλη ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, διαβάζοντας «δυνατά» το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» (αρ. φύλλου 5231) στις 28 Δεκέμβρη του 1991, τις μέρες που κορυφωνόταν η αντεπανάσταση στα σοσιαλιστικά κράτη. «Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ' το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά. Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους. Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ».

Με εξορμήσεις, παρεμβάσεις, αφισοκολλήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε ζητήματα για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το Σοσιαλισμό, στο λαό και στη νεολαία της Θεσσαλίας, να μάθουν για παράδειγμα οι μαθητές ότι: Η Λάρισα απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ. Είναι δουλειά που ατσαλώνει ιδεολογικά νεανικές συνειδήσεις, βάζει τις βάσεις και είναι παρακαταθήκη για τη νέα γενιά κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, τους εμπνέει ώστε στην κρίσιμη στιγμή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων της εποχής, όπως έχει δείξει και η ιστορία του λαϊκού κινήματος.

Η διαπάλη στο σπίτι, στο σχολείο, στις παρέες θα «χοντραίνει», όσο εμείς απλώνουμε την πολιτική μας σε περισσότερο κόσμο. Σε συνθήκες κρίσης και οξυμένης πίεσης από το σύστημα, ώστε να μη σηκώσει κεφάλι ο λαός, οι μαθητές πρέπει να δείξουν αντοχή, να συγκρουστούν με το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία.

Μπροστά τους έχουν το αναποδογύρισμα της ιστορίας από τη μεριά των εκμεταλλευτών, την συκοφάντηση της προσφοράς του Σοσιαλισμού στην ανθρωπότητα, με ταινίες, αράδες από βιβλία και ντοκιμαντέρ. Εχουν απέναντί τους τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου που τους θέλουν να συμμετέχουν στα προπαγανδιστικά ευρωπαιχνίδια τους, που φτιάχνουν και στηρίζουν μέσα στα σχολεία. Στήνουν μαθητοδικεία, ποινικοποιούν τους μαθητικούς αγώνες, το δικαίωμα να πεις την άποψή σου που είναι «επικίνδυνο» και πάνω απ' όλα, είναι «επικίνδυνο» να δράσεις με την όποια «επικίνδυνη» άποψη... «Ουρλιάζουν» έξω τα κόμματα από τα σχολεία, προσπαθούν να καταγγείλουν, να καθαιρέσουν εκλεγμένους ΚΝίτες από τα μαθητικά συμβούλια όπως στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων, στο 5ο ΓΕΛ Βόλου.

Ταυτόχρονα, κάθε λογής «ανεξάρτητοι» πασχίζουν να αποδείξουν ότι η ΚΝΕ καπελώνει το συντονιστικό, τους ενοχλεί η παρέμβασή μας την ώρα που εκατοντάδες μαθητές αποφασίζουν και κατεβαίνουν στο δρόμο με τα πλαίσια του ΣΑΣΛ περιφρουρημένα - οργανωμένα. Θέλουν το κίνημα μαγαζάκι τους πίσω από «αλφάδια» και συνθήματα - πυροτεχνήματα, χωρίς προοπτική χωρίς συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, με τους σπουδαστές σε ταξική κατεύθυνση, που καταδικάζει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, που χτυπάει στοχευμένα το σύστημα.

Ετοιμοι, λοιπόν, με τις μηχανές αναμμένες

Για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται, με ανοιχτό κάλεσμα της ΚΝΕ στους μαθητές, με το κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης, με τον «Οδηγητή» και το «Ριζοσπάστη», εργαλείο ακόμη και στο μάθημα, στην τάξη όπως στο 10ο ΓΕΛ Λάρισας. Με τη συζήτηση για το σοσιαλισμό στις οργανώσεις, να σηκώσουμε ψηλότερα το κίνημα. Mε την εργατική τάξη μπροστά, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Συνεχίζουμε ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για παιδεία, εργασία, ζωή με δικαιώματα, για τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Αχιλλέας ΣΙΜΟΣ
μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ