Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες θάνατοι παιδιών εξαιτίας της έλλειψης περίθαλψης

Με το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» της Υγείας, επιχειρείται να χειραγωγηθεί ο λαός χωρίς να θιχτούν οι πανίσχυρες ασφαλιστικές εταιρείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το θάνατο 17.000 παιδιών έχει προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια των χρόνων από το 1988 έως το 2005 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε έκθεση του Κέντρου Παιδιού Τζον Χόπκινς και η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο «Journal of Public Health».

Σύμφωνα με την έκθεση που μελέτησε πάνω από 23 εκατομμύρια νοσοκομειακά αρχεία από 37 πολιτείες, τα ανασφάλιστα παιδιά είχαν πολύ αυξημένα ποσοστά θανάτων. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι εκ του συνόλου των 104.520 θανάτων σε σύνολο 22,2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων παιδιών που νοσηλεύτηκαν το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,47. Σε σύγκριση εκ των 1,2 εκατομμυρίων παιδιών που ήταν ανασφάλιστα και νοσηλεύτηκαν πέθαναν στο νοσοκομείο τα 9.468 ή το 0,75%. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα νούμερα και εκτιμήσεις της έκθεσης είναι μάλλον συντηρητικές, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου στοιχεία που αφορούν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων παιδιών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο...

Στη φρίκη αυτή, η ηγεσία της «μεγαλύτερης υπερδύναμης» κωφεύει, αν και προσπαθεί να πείσει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που προωθεί αποτελεί «απάντηση», αν και απλώς αποτελεί μία διαφορετική εκδοχή του συστήματος εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου από τις ληστρικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πάντως, ακόμη και αυτή η εκδοχή συναντά σφοδρές αντιδράσεις, αν και κάποιες μικρές «νίκες» έχει κατορθώσει να αποσπάσει από τη νομοθετική εξουσία ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Δημαγωγία και συμφωνία με τις ασφαλιστικές

Μία εξ αυτών ήταν η εκδοχή για τη δημιουργία «καθολικής» περίθαλψης στις ΗΠΑ, στην οποία κατέληξε η Βουλή των Αντιπροσώπων, και την οποία παρουσίασε μέσα σε σχεδόν διθυραμβική ατμόσφαιρα η πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόσι. Η «κατά Βουλή» μεταρρύθμιση στην περίθαλψη βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, από ό,τι το σχέδιο της Γερουσίας με το οποίο θα πρέπει τελικά να συνδυαστεί.

Ο κυριότερος μηχανισμός που προτείνει η Βουλή είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος ασφαλιστικής «ανταλλακτικής αγοράς» που θα ρυθμίζεται από την κυβέρνηση, στην οποία οι ιδιωτικές εταιρείες θα προσφέρουν πακέτα ασφάλισης σε ανταγωνισμό με τα κυβερνητικά προγράμματα. Ομοσπονδιακά επιδόματα θα χορηγούνται σε οικογένειες και πρόσωπα χαμηλού εισοδήματος. Υποτίθεται, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η Βουλή, όταν αυτό αναπτυχθεί και περάσουν κάποια χρόνια, θα έχει αλλάξει άρδην το αμερικανικό τοπίο περίθαλψης, με το 96% των Αμερικανών να έχουν κάλυψη.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν κυβερνητική επιλογή, τονίζοντας ότι πρόκειται για «τον καλύτερο τρόπο να εξασφαλιστούν η επιλογή και ο ανταγωνισμός που τόσο πολύ χρειάζεται η σημερινή αγορά» της αμερικανικής περίθαλψης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί μάλλον εύκολα από τη Βουλή την επόμενη βδομάδα, στην οποία οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία, αλλά οι δυσκολίες θα ξεκινήσουν όταν αρχίσουν οι συνομιλίες με τη Γερουσία, που μπορεί να κρατήσουν βδομάδες με αβέβαιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι συμβιβασμοί των δύο σχεδίων ώστε να ψηφιστεί η τελική νομοθεσία από το Κογκρέσο μπορεί να καθυστερήσουν την οριστικοποίησή της. Βασικό ζήτημα τριβής και αντίθεσης πάντα είναι το «κόστος».

Χρήμα για πολέμους και ...παρακολούθηση

Το κόστος δεν ήταν εμπόδιο, ωστόσο, για την ομόφωνη έγκριση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, που υπέγραψε με πανηγυρικό τρόπο την Πέμπτη το βράδυ ο Πρόεδρος Ομπάμα. Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου ύψους 680 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει 130 δισ. για τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, αλλά και 44 δισ. για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ώστε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταπίεσης του αμερικανικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ