Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΙΑ
Σε τραγική κατάσταση οι μηλοπαραγωγοί

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, καθώς στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, έρχονται να προστεθούν κι αυτά που αφορούν στις άδικες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές των καλλιεργειών τους από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Μάη.

Οπως καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), υπάρχουν ολοφάνερες αδικίες, είτε ως προς το ποσοστό της ζημιάς, είτε προς τα κιλά ανά δέντρο, που πρόκειται ν' αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ. Αν, δε, η τιμή ανά κιλό, που θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση της αποζημίωσης δεν είναι η περσινή - 0,48 λεπτά/κιλό για τα κόκκινα μήλα και 0,52 λεπτά/κιλό για τα πράσινα και κίτρινα μήλα - αλλά η φετινή, που είναι υποβαθμισμένη, λόγω της χαλαζόπτωσης, τότε θα μειωθούν, ακόμα περισσότερο, οι αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη, συνεχή, χρονιά που προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στις μηλοκαλλιέργειες από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα, πέρσι, από την ακαρπία, για τις οποίες οι αποζημιώσεις ήταν απαράδεκτα χαμηλές. Βεβαίως, η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί σχετικά με τις ζημιές των καλλιεργειών τους και τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις που τους δίνονται, βρίσκεται στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δε δίνει πλήρη αποζημίωση και δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ