Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο «πράσινο» η ανάπτυξη στο «κόκκινο» τα τιμολόγια

«Μια άλλη ανθρωπότητα» οραματίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της... «πράσινης ανάπτυξης», σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη που μίλησε χτες σε ημερίδα της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, στην υφιστάμενη «απάνθρωπη» ανθρωπότητα της καπιταλιστικής κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκινά το έργο της δηλώνοντας μέσω του υφυπουργού της, ότι «η άρση των θεσμικών εμποδίων, των στρεβλώσεων και των αντιφατικών αντιμετωπίσεων στην αδειοδότηση και κατασκευή των μονάδων ΑΠΕ αποτελεί πολιτική μας δέσμευση». Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφεύγει προς το παρόν να γίνει πιο συγκεκριμένο επί του θέματος, παρ' όλα αυτά θεωρείται δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες της ενέργειας και βασικά οι πολυεθνικές που έχουν αλώσει τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην Ελλάδα, καθότι ο «παράς» είναι πολύς, προσδοκούν να λύσουν το βασικότερο πρόβλημά τους: τα εμπόδια που μπαίνουν από τις τοπικές κοινωνίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Οσο για επιπλέον χρηματοδοτικά κίνητρα, στα οποία ποτέ δε λένε όχι, φαίνεται ότι θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και τον «αναπτυξιακό νόμο».

Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Μ. Θωμαδάκη, στην ίδια εκδήλωση, ο οποίος επισήμανε ότι και τα υφιστάμενα κίνητρα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι υψηλά - σε σημείο που να προτείνει την επαναδιατύπωσή τους (!) - και η διαδικασία αδειοδότησης δεν είναι πολύπλοκη. Το δύσκολο σημείο είναι η αποδοχή των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν πολύ συχνές και οι αναφορές του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία σκόπευε να υλοποιήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για να κάμψει τις αντιδράσεις τους. Σε κάθε περίπτωση και οι πρώην και οι νυν, εργάζονταν και εργάζονται υπέρ της ευημερίας του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου.

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ στάθηκε και σε ένα ακόμη βασικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης επαρκούς ανάπτυξης των δικτύων, προκειμένου η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ να βρει το δρόμο της προς το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας. Εργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 8.500 MW έχουν αξιολογηθεί θετικά, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω κορεσμού των δικτύων. Εργα ισχύος 5.200 MW περιμένουν περιβαλλοντική έγκριση. Εργα ισχύος 13.000 MW βρίσκονται στα «συρτάρια». Ωστόσο, μόλις 200 MW από ΑΠΕ μπαίνουν ανά έτος στο Σύστημα. Η παρέμβαση της ΡΑΕ, της οποίας κύριος θεσμικός σκοπός είναι η διασφάλιση της καλής λειτουργίας της ιδιωτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είναι καθόλου άσχετη με τις τοποθετήσεις της ΕΕ, ότι τα κράτη οφείλουν να προωθήσουν άμεσα τις τεράστιες επενδύσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε με δημόσιο χρήμα, με τον ιδρώτα των εργαζομένων, να κατασκευαστούν οι «δρόμοι» απ' όπου θα περνά το εμπόρευμα των ενεργειακών εταιρειών.

Στην ημερίδα της ΔΕΗ, ο καθηγητής Π. Κάπρος αναφέρθηκε στον «Οδικό Χάρτη» για την ενέργεια, ένα σχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβρη στην Κομισιόν από την ευρωπαϊκή ένωση των εταιρειών ηλεκτρισμού «Eurelectric». Πρόκειται για μια πρόταση συνολικής μεταστροφής της παραγωγικής βάσης και των μεταφορών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Οι επενδύσεις που κρίνονται αναγκαίες είναι τεράστιες. Οπως και να έχει, τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν, είτε γι' αυτές τις επενδύσεις, είτε για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης, με την εκτόξευση του κόστους λόγω της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από το 2013 και μετά. Μόνες κερδισμένες θα είναι οι εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ