Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
«Πράσινη οικονομία» για περισσότερα κέρδη

Στο παιχνίδι των ημερών, αυτό της «πράσινης οικονομίας» που αποτελεί το νέο ιδεολόγημα των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών υπηρετών τους για περισσότερα κέρδη και εκμετάλλευση των λαών, μπαίνει και ο τουρισμός. Αυτόν το σκοπό έχει ο «Οδικός Χάρτης προς την Ανάκαμψη» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), στον οποίο αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Τ. Ριφάι, μιλώντας χτες στο Συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «κύριος σκοπός αυτού του Οδικού Χάρτη είναι να δείξει στους πολιτικούς ηγέτες το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και πώς μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη μετεξέλιξη προς την πράσινη οικονομία». Κανείς δεν μιλά βεβαίως για το τι θέσεις εργασίας θα είναι αυτές, με ποιες εργασιακές σχέσεις, με ποια λεηλασία εργατικών κατακτήσεων, αλλά και πώς μπορεί το περιβάλλον να προστατευθεί, όταν κύριος στόχος είναι το κέρδος. Ειδικά αυτήν την περίοδο όπου δηλώνεται επιπρόσθετα από τους επιχειρηματίες ότι τόσο το περιβάλλον, όσο και η πολιτιστική κληρονομιά οφείλουν να υπηρετούν την οικονομική ανάπτυξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ επισήμανε επίσης ότι το 2010 θα είναι επίσης δύσκολη τουριστικά χρονιά, μετά τη φετινή, που αναμένεται να κλείσει με μείωση 5% της τουριστικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γερ. Φωκάς δήλωσε χτες ότι ο κλάδος αποδέχεται γενικά τις κυβερνητικές θέσεις, όπως διατυπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις, ωστόσο ζητά άμεσα να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους συλλογικούς φορείς του τουρισμού. Αλλο ένα τμήμα του κεφαλαίου που φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιολογώντας τις διακηρύξεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ