Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΡΥΘΜΙΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οι αγορές πάνω απ' όλα

Μια μεγάλη συζήτηση για την καλύτερη συμβολή των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας στη λειτουργία των αγορών ενέργειας, οι οποίες, αν και σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης, θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσουν και να εγγυηθούν τον υπερπολλαπλασιασμό των κεφαλαίων που τοποθετούν οι ενεργειακές εταιρείες ανά τον κόσμο, διεξάγεται από χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 4ου Παγκόσμιου Φόρουμ Ρυθμιστών Ενέργειας. Μόνο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα χορηγήσει φέτος δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις, με το 20% τουλάχιστον να διοχετεύεται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με όσα είπε στο Συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πλ. Σακελλάρης, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «ενεργειακή επανάσταση» που θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες δεκαετίες και η οποία θέτει ως «επιτακτική ανάγκη την αναδιάρθρωση των ενεργειακών συστημάτων».

Μια βασική ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών και της ΕΕ φαίνεται να είναι η πιθανότητα αναστολής των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές λόγω της οικονομικής κρίσης. Πίσω από αυτήν την ανησυχία, καιροφυλακτεί η προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις ότι δεν πρέπει να περιορίσουν τις προσδοκίες του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου για μυθώδη κέρδη. Ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας Α. Πίλμπαγκς τόνισε, σ' αυτήν τη βάση, ότι οι «ανεξάρτητες» ρυθμιστικές αρχές είναι σημαντικές για να υπάρχουν καλά ρυθμισμένες αγορές. Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μ. Κούνεβα, έθεσε επιτακτικά το θέμα της μετατροπής των καταναλωτών σε «ενεργούς παίκτες» στις απελευθερωμένες αγορές. Το εφεύρημα της ενεργητικής συμμετοχής μεταφράζεται από την ΕΕ σε καταναλωτές, που, από τη μία, θα περιορίσουν την κατανάλωσή τους και, από την άλλη, θα πειστούν ότι πρέπει να χρυσοπληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια. Το ζητούμενο για το ενεργειακό κεφάλαιο είναι η υπερκερδοφορία με όσο γίνεται λιγότερες επενδύσεις. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν η ζήτηση περιοριστεί, αλλά η τιμή εκτοξευτεί.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης αναφέρθηκε στον επερχόμενο «εξορθολογισμό κινήτρων» (την ενίσχυσή τους) για τις ΑΠΕ και στη σύνδεση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας με την «πράσινη οικονομία», στέλνοντας θετικά μηνύματα στις αγορές. Προανήγγειλε αντικατάσταση παλαιών λιγνιτικών μονάδων στο νότιο τμήμα του Ηλεκτρικού Συστήματος με νέες μονάδες καύσης καθαρού άνθρακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ