Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Αρχισαν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Το περίγραμμα των οικονομικών μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει παρουσιάζει στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση

Το γενικότερο πλαίσιο λιτότητας παρουσιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με δεσμεύσεις για λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και την προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας...

Χτες αργά ξεκίνησε στο Λουξεμβούργο, η συνεδρίαση του «Γιουρογκρούπ» (χώρες ευρωζώνης), ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνέλθει το ΕΚΟΦΙΝ. Η χτεσινή συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή η γύρω περιοχή είχε αποκλειστεί από γαλακτοπαραγωγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές του γάλακτος, και έγινε σε προάστιο της πόλης του Λουξεμβούργου.

Από ελληνικής πλευράς στις εργασίες συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου Φ. Σαχινίδης. Ο πρώτος συναντήθηκε με τον Κοινοτικό επίτροπο για θέματα Οικονομίας Χ. Αλμούνια, καθώς και με τους διοικητή και υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ και Λ. Παπαδήμο. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αποσπάσει τετραετή παράταση προκειμένου να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το αίτημα βέβαια της τετραετούς παράτασης θα συνοδεύεται και από πρόγραμμα τετραετούς λιτότητας, το οποίο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου αυτές να εκφράσουν γνώμη.

Τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στα δημόσια οικονομικά και στο μέτωπο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τον έδωσε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος με την παράθεση στοιχείων για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 επιχείρησε να εμφανίσει εικόνα «καμένης γης» και δημοσιονομικής διάλυσης...

Κάπως όψιμα θυμήθηκαν οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ την κατάσταση στην οικονομία, μια και προεκλογικά τα θέματα αυτά φρόντισαν να τα ωθήσουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης κι αυτό παρά το γεγονός ότι γνώριζαν, σε γενικές γραμμές, την κατάσταση στην οικονομία, την οποία επρόκειτο να παραλάβουν. Τώρα τα ανασύρουν στην επιφάνεια, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις άγριες πολιτικές λιτότητας που επεξεργάζονται.

Ενδεικτική από την άποψη αυτή είναι και η τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ο οποίος υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 θα φτάσει - αν δεν ξεπεράσει - τα 30 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος θα κλείσει στο τέλος του χρόνου στα 300 δισ. ευρώ. Και στο διά ταύτα της υπόθεσης ανέφερε: «Είναι όμως σαφές ότι παράλληλα με τη στήριξη της οικονομίας πρέπει να ξεκινήσει και μια σοβαρή, συστηματική και προπάντων κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική προσαρμογή...». Αν αφαιρέσει κανείς τους επιθετικούς προσδιορισμούς περί κοινωνικά δίκαιης προσαρμογής - άλλωστε και η ΝΔ μιλούσε για ισορροπημένη κατανομή των βαρών και πολιτική ήπιας προσαρμογής - αυτό που απομένει είναι ότι για τα λαϊκά στρώματα έρχεται παρατεταμένη θύελλα μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ