Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Νέες περικοπές δρομολογίων

Με απολύσεις ναυτεργατών απειλούν την ίδια ώρα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν η ΝΕ Καβάλας και η ΑΕ Θάσου του ΚΚΕ

Την περικοπή πολλών δρομολογίων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας - Θάσου για το διάστημα Οκτώβρη - Απρίλη καταγγέλλει το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εταιρείες απειλούν με απολύσεις ναυτικών και καπετάνιων, για να περιορίσουν δραστικά τις εργασίες και τις δαπάνες για τη συντήρηση των πλοίων. Το Συνδικάτο ζητά να ισχύσουν ημερησίως 12 δρομολόγια ανάμεσα σε Λιμένα - Κεραμωτή και 4 ανάμεσα σε Πρίνο - Καβάλα, ενώ για τις εργασίες συντήρησης των πλοίων τονίζει ότι πρέπει να διεξαχθούν μόνο όταν αυτά βρίσκονται σε ακινησία, προειδοποιώντας παράλληλα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Παρέμβαση για το ζήτημα κάνουν με ανακοίνωσή τους η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και η Αχτιδική Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ. Καταγγέλλουν πως αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθεί η ΕΕ και υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι χαρακτηρίζει πρόκληση το δήθεν ενδιαφέρον και την αγανάκτηση που εξέφρασαν πρόσφατα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση των δρομολογίων, αφού όπως σημειώνει, «επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκαν οι νόμοι που απελευθερώνουν τα δρομολόγια και κάνουν ό,τι θέλουν οι εταιρείες χωρίς να δίνουν σημασία σε κανέναν».

Καλούν σε αγώνα συντονισμένο και διαρκή με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, στην προοπτική διεκδίκησης ριζικών πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ προτείνει: Καθημερινή και απρόσκοπτη σύνδεση της Θάσου με την ηπειρωτική Καβάλα, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων και όχι εις βάρος τους αλλά και ανάλογα με τις υποδομές της περιοχής (π.χ. να αποσυμφορηθεί το λιμάνι της Κεραμωτής και να ενισχυθούν τα λιμάνια της Καβάλας και της Περάμου). Μείωση των τιμών των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των πλοίων κατά 50%, ειδικά μέτρα για τα ΑμΕΑ, τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους και τους φοιτητές - μαθητές. Πλήρη σταθερή δουλειά για τους ναυτεργάτες, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, να μη γίνει καμία απόλυση. Πάλη για την ανατροπή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που προβλέπει την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας. Πάλη για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ