Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Προωθείται η επέκταση της «μαύρης» εργασίας

Με ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους ναυτεργάτες δρομολογούνται τα πλοία του Ομίλου Grimaldi

Με σημαία την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προσβάλλει ευθέως τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και των εργατών της θάλασσας, ο όμιλος Grimaldi, που αποτελεί και τον μεγαλομέτοχο της ακτοπλοϊκής εταιρείας Μινωικές Γραμμές, δρομολογεί πλοία στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία, ναυλωμένα από τις Μινωικές Γραμμές, στα οποία κυριαρχεί η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, υπονομεύοντας ξεκάθαρα τα εναπομείνατα εργασιακά δικαιώματα και των Ελλήνων ναυτεργατών.

Σήμερα Πέμπτη, ο ιταλικός όμιλος εγκαινιάζει στο λιμάνι της Πάτρας το νεότευκτο επιβατηγό πλοίο του «CRUISE EUROPA» με σημαία Ιταλίας του οποίου η σύνθεση του πληρώματος, αποτελεί πρόκληση. Με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο 3577/92, του οποίου την πλήρη εφαρμογή αξιώνουν και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, ο όμιλος έχει ναυτολογήσει έναν μικρό αριθμό Ιταλών ναυτεργατών ως πλήρωμα ασφαλείας, για τους οποίους ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ιταλίας. Ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα που αποτελείται από Ρουμάνους και Βούλγαρους ναυτεργάτες είναι υπό καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο «ΖΕΥΣ ΠΑΛΛΑΣ» του Ομίλου, που ήδη είναι δρομολογημένο στη γραμμή.

Αυτά τα δύο πλοία επί της ουσίας αξιοποιούνται ως πολιορκητικός κριός, για να «σπάσουν» τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα άλλα επιβατηγά πλοία της γραμμής αλλά και γενικά τα δικαιώματα των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας. Αλλωστε, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στους ναυτεργάτες, παραβιάζοντας πλήρως τη Συλλογική Σύμβαση σε σημείο να αμφισβητούν και το αυτονόητο δικαίωμα της καταβολής των μισθών, ενώ έχουν κουρελιάσει και την υποχρεωτική δεκάμηνη επάνδρωση τω ακτοπλοϊκών πλοίων.

Χτες το πρωί κάτω από τις πιέσεις των ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Η πλειοψηφία, πιστή στην τακτική της υποταγής στους εφοπλιστές και τη σύμπλευσή της με την φιλοεφοπλιστική αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, απέρριψε την πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις με διεκδικητικό πλαίσιο αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών. Αρκέστηκαν να αποφασίσουν έλεγχο στα επιβατηγά πλοία του ομίλου Grimaldi και ενημέρωση για αυτές τις εξελίξεις τους ναυτεργάτες των υπόλοιπων πλοίων της γραμμής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ