Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Μοιράζουν θέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η κατανομή ρόλων και θέσεων στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα - διεύθυνση, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κλπ. - απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ χτες, στην οποία συμμετείχαν και οι προερχόμενοι από τον ΣΥΝ βουλευτές, αλλά και τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ. Στη διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφασίστηκε να είναι ο Γ. Θεωνάς από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε εκκρεμότητα μένουν τα δυο στελέχη που θα υποδειχθούν από το ΣΥΝ.

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» επιμένει για τον Δ. Χατζησωκράτη, που ήταν στη διεύθυνση και της προηγούμενης ΚΟ, ωστόσο με την πρόταση αυτή δεν συμφωνούν οι υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ. Η αντιπαράθεση που υπάρχει γύρω απ' αυτό το θέμα αποτυπώθηκε και σε δημοσίευμα στον χτεσινό Τύπο όπου γίνεται λόγος για «καρατόμηση του Δ. Χατζησωκράτη» και αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι η μεθόδευση της απομάκρυνσής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης. Κατά τα λοιπά αποφασίστηκε τη θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής να καταλάβει ο Θ. Λεβέντης και όχι ο Θ. Δρίτσας, όπως διέρρεε χτες. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του σχήματος ορίστηκαν οι Φ. Κουβέλης και Π. Λαφαζάνης.

Στο μεταξύ στη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει μπροστά στην Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη χτες ο Φ. Κουβέλης εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση με προτάσεις που κατατίθενται για μετατροπή του σχήματος σε ενιαίο κόμμα. Σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» σημείωσε: «Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να έχουμε μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς μια κατεύθυνση ενός διαμορφωμένου σχήματος που θα μοιάζει με κόμμα. Είμαι αντίθετος (...). Δεν βρισκόμαστε στη θέση εκείνη που θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει τη μετακίνησή μας προς ένα κόμμα».

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης υπερασπίστηκε την ιδρυτική συμφωνία, που ωστόσο αμφισβητείται από τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε: «Τα ζητήματα συνλειτουργίας μας μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αλλωστε έχουμε μια ιδρυτική συμφωνία, η οποία καθορίζει σε σημαντικό βαθμό μια σειρά από θέματα και μπορούμε να προωθήσουμε και άλλες συνθήκες, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότερη συνλειτουργία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ