Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προετοιμάζουν τα νέα μέτρα

Παιχνίδια εντυπώσεων γύρω από τα εμφανιζόμενα «ελλείμματα». Δημοσιονομική προσαρμογή με αυξήσεις φόρων για το λαό και καρατόμηση κρατικών δαπανών

Σε αγαστή συμφωνία με την Κομισιόν, τους τραπεζίτες και με τις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας να χειροκροτούν και υπερθεματίζουν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται και προετοιμάζει το έδαφος για την λήψη των αντιλαϊκών μέτρων μόνιμου και σταθερού προσανατολισμού. Η εξέλιξη συνεπάγεται και νέες αυξήσεις στη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και καρατόμηση ακόμη και σε κοινωνικού χαρακτήρα δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση βαράνε όλα τα αντιλαϊκά σφυριά. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε εκ νέου χτες για δεύτερη στη σειρά μέρα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, ο οποίος «εκτιμά» το εμφανιζόμενο ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 12% ή και παραπάνω του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2009. «Με βάση τα στοιχεία για το 9μηνο έφτασε το 10%», δήλωσε ο τραπεζίτης για να προσθέσει ότι «με σχετική βεβαιότητα θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%». Με βάση αυτούς τους «υπολογισμούς», η λυπητερή που ετοιμάζονται να φορτώσουν στο λαό φτάνει στα 30 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η εκτόξευση των κρατικών ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα των προκλητικών κρατικών ενισχύσεων που εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης δόθηκαν στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επικαλείται επιστολή του Προέδρου του Γιούρογκρουπ (συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης) Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή μόνον από την πλευρά των εσόδων αλλά απαιτούνται και περικοπές δαπανών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στρώσει το χαλί για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που ήδη έχουν δρομολογήσει. Οι τελευταίες διαδικαστικού χαρακτήρα πινελιές μπαίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες. Την ερχόμενη βδομάδα παράγοντες της ΕΕ θα βρεθούν στην Αθήνα για διευκρινίσεις και συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τα εμφανιζόμενα οικονομικά μεγέθη. Την παραπάνω βδομάδα (19 και 20 Οκτώβρη) συγκαλούνται τα συμβούλια των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ ενώ μέχρι και το τέλος του μήνα, η «νέα» διακυβέρνηση προγραμματίζεται να έχει υποβάλει το σχέδιο και τα συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα που θα ξεδιπλώσει. Στη βάση αυτών, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2009 θα γίνει και η αξιολόγησή τους από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ