Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καθ' οδόν η νέα αντεργατική θύελλα

Ξεκάθαρα ήταν τα λόγια του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Προβόπουλου, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου: «Σε γενικές γραμμές υπάρχει συναντίληψη» μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ. Αναφερόταν στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της οικονομικής κρίσης, για την οποία η Τράπεζα έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λήψη νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, όπως «μείωση του μη μισθολογικού κόστους» (δηλαδή μείωση των συντάξεων και των εργοδοτικών εισφορών) και «αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης» (δηλαδή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης), λιτότητα στους μισθούς, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ.

Είναι φανερό πια ότι το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή της πολιτικής του, της υλοποίησης των αντεργατικών μέτρων. Για να το κάνει αυτό με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις διαμορφώνει τα κατάλληλα προσχήματα. Εχουν ήδη φροντίσει γι'α αυτό τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως και οι τοποθετήσεις του διοικητή της ΤτΕ. Μιλούν συνεχώς για ελλείμματα, για δημοσιονομικό χάος. Δημιουργούν την εικόνα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε «καμένη γη». Και άρα, μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα λιτότητας, περικοπή των μισθών, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλα. Τα μέτρα αυτά, κατά την προσφιλή επιχειρηματολογία των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (σ.σ. δηλαδή, θα καταστήσουν πιο κερδοφόρα τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα), η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και που με τη σειρά της θα προσφέρει, τάχα, νέες θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα όμως λέει - και αυτό καταγράφει η καθημερινή πείρα των εργαζομένων - ότι η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου προϋποθέτει το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δε φταίνε για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις πολύμορφες γενναίες ενισχύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του αφαιμάσσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ενώ ταυτόχρονα δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο δυσθεώρητα ποσά στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, των εξαγωγών, κλπ. Επιβάλλουν συνεχώς πρόσθετα βάρη στο λαό αλλά στη μεγαλοεργοδοσία προσφέρουν νέες, μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές.

Η αντεργατική θύελλα για την οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ είναι ήδη καθ' οδόν. Μόνο αν κάθε εργάτης πάρει τη θέση που του αναλογεί στην ταξική πάλη θα μπουν εμπόδια στη νέα λαίλαπα αλλά και θα ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Οι κομμουνιστές και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την οργάνωση των εργαζομένων. Με συγκεκριμένο σχεδιασμό και επιχειρήματα, με ένταση της ιδεολογικοπολιτικής πάλης, για την αποκάλυψη του πραγματικού, αντεργατικού χαρακτήρα της πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ. Την ανάδειξη με σαφήνεια των πραγματικών αιτιών που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Για να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της τη δύναμη που έχουν για να διαλύσουν οποιαδήποτε αντεργατική θύελλα αλλά και να οικοδομήσουν το δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ