Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΕΓΕΣ
Ταύτιση απόψεων...

Με τις συμβιβασμένες διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, που καμία υπόληψη δεν έχουν στα μάτια της μικρομεσαίας αγροτιάς, συναντήθηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή. Ο διάλογος που έγινε κινήθηκε στο αντιαγροτικό πλαίσιο των εντολών της νέας ΚΑΠ και τα αιτήματα που τέθηκαν ήταν στο πλαίσιο των ανέξοδων εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες.

Από την πλευρά της πρασινογάλαζης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ταύτιση απόψεων σε όσα συζητήθηκαν. Το παράξενο θα ήταν να μην υπήρχε ταύτιση απόψεων... Τόσο η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που ευθύνονται για όλα τα δεινά της αγροτιάς. Η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ άλλωστε χαιρέτισε τον Ιούνη του 2003 την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και της αποδέσμευσης των επιδοτήσεων που ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα την εξαφάνιση βασικών καλλιεργειών, όπως ο καπνός και η σταφίδα και τη δραματική πτώση των αγροτικών τιμών. Βέβαια, η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ συμφωνούσε και, για παράδειγμα, από κοινού έριξαν τη βαμβακοκαλλιέργεια στα 2.500.000 στρέμματα από 3.700.000 στρέμματα που ήταν το πλαφόν.

Πάντως, η συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ σα να μην τρέχει τίποτα, συνεχίζει να κάνει προτάσεις που κανένα όφελος δεν έχουν επί της ουσίας για τη μικρομεσαία αγροτιά. Για παράδειγμα, προτείνει 3ετές πάγωμα των χρεών. Αλλά κι αν ακόμα αυτό δώσει μια προσωρινή ανάσα, δε λύνει το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχουν τιμές της προκοπής και εισόδημα επιβίωσης, η αγροτιά δε θα μπορέσει ποτέ να ξεχρεωθεί. Επίσης, η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει να αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στο 12% (11% λέει το ΠΑΣΟΚ), αλλά με τις εξευτελιστικές τιμές που υπάρχουν στα αγροτικά προϊόντα, το ποσό της επιστροφής δεν αυξάνεται ούτε με τέτοιους συντελεστές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org