Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Βελτίωση του σχετικού δείκτη

Περαιτέρω βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και το Σεπτέμβρη διαπιστώνει στη μηνιαία έρευνά του το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), επισημαίνοντας ότι διαμορφώνεται στις 63,8 μονάδες, από 59,2 μονάδες τον Αύγουστο. Η εξέλιξη συνάδει με την αντίστοιχη πορεία του δείκτη σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης. Η αύξηση του δείκτη προκύπτει κυρίως από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και λιγότερο από τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αισιοδοξία των καταναλωτών για τις δυνατότητές τους συνδέεται από το ΙΟΒΕ με την εκλογική διαδικασία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαχρονικά αυξάνεται σε προεκλογικές περιόδους, (προφανώς μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων του δικομματισμού και αποκαλυφθεί η πικρή αλήθεια της αντιλαϊκής τους διάστασης).

Αναλυτικά, στη Βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 82,9 με άνοδο των προβλέψεων της παραγωγής. Στις Υπηρεσίες, ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 68,4. Οι εκτιμήσεις παραμένουν στάσιμες για την πορεία των εργασιών, αλλά είναι μεγάλη η πτώση για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνεται στις 91,4 μονάδες. Σημαντική είναι η βελτίωση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις Σεπτεμβρίου, με επιδείνωση για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου. Στις Κατασκευές, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 67,6 με έντονα αρνητικές τις εκτιμήσεις για την πορεία των έργων. Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης φτάνεις στις -39 μονάδες.

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, με το 18% να εκτιμά ότι θα βελτιωθεί. Δύο στα πέντε νοικοκυριά προβλέπουν επιδείνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ