Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10496

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ από τα λαϊκά στρώματα

Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες χαμογελούν, άρα οι εργαζόμενοι πρέπει αμέσως να οργανώσουν την πάλη τους

  • Την προετοιμασία του εδάφους για την εξασφάλιση της λαϊκής συνενοχής, μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η νέα κυβέρνηση, «εγκαινίασε» χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με γενικόλογα συνθήματα και ανέξοδες υποσχέσεις, επιχείρησε να συγκαλύψει την αποστολή που έχει αναλάβει για να συνεχιστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησε η ΝΔ και απαιτεί η πλουτοκρατία.
  • Το σκληρό ταξικό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα περί διαφάνειας, αξιοκρατίας, νοικοκυρέματος και καλύτερης λειτουργίας του κράτους. Δεν είναι αυτά οι αιτίες που δημιουργούν τα λαϊκά προβλήματα, είναι η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα έμειναν στο απυρόβλητο. Κανένας εφησυχασμός. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες χαμογελούν, άρα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει αμέσως να οργανώσουν την πάλη τους.

ΣΕΛ.  6  -  7

ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Ανάγκη για ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης

Κάτω από τον ωμό εκβιασμό της εργοδοσίας, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ), προκειμένου να αποδεχθούν τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων. Η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) έχει καλέσει τους εργάτες της ΕΝΚΛΩ σε ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης για να μη χαθεί καμιά θέση δουλειάς. Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τούς καλούν να σκύψουν το κεφάλι και να ζητιανέψουν ψίχουλα (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση).


ΣΕΛ.  3

Με το λαό ή τα μονοπώλια

H νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που ακόμα οι συνέπειές της είναι μπροστά μας. Οπως μαρτυρούν το πρόγραμμά της και οι προεκλογικές της εξαγγελίες, στοχεύει και στο όνομα της κρίσης να συνεχίσει την πολιτική των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ. Ενα έργο που έχει ξεκινήσει η ΝΔ και καλείται τώρα να συνεχίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με διαφορετικό περιτύλιγμα και με τη συνενοχή των εξαγορασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Γι' αυτό, άλλωστε, επιλέχτηκε γι' αυτήν την περίοδο από την πλουτοκρατία, όπως μαρτυρούν οι ανακοινώσεις από τα όργανα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για να φρενάρουν ή ακόμα και να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια, για να μπορέσουν οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες να αντισταθούν, πρέπει στη δράση και με την ίδια την πάλη τους να ακυρώσουν τις συνέπειες της ψήφου τους προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια οργανωμένη μαζική δράση, που θα καταργεί στην πράξη τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα και θα βγάζει στην επιφάνεια τη μοναδική πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο λαό και τα μονοπώλια, μπορεί να διεκδικήσει λύσεις ανακούφισης για το λαό και να ανοίξει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης ενάντια στη στρατηγική των μονοπωλίων.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ