Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμο το σχέδιο αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Στο μονόδρομο των «διαρθρωτικών μέτρων σταθερής απόδοσης» που αξιώνουν ΕΕ και πλουτοκρατία

Για εξετάσεις από την ΕΕ περνάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα «πρέπει» να παραδώσει απτά δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την «ικανότητα» και φερεγγυότητά της στην κατεύθυνση υπεράσπισης της «ανταγωνιστικότητας/επιχειρηματικότητας», στη διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων για την κερδοφορία των ισχυρών επιχειρήσεων. Ο αντιλαϊκός μονόδρομος, ακόμη και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης της πολιτικής τους είναι εξ αρχής δεδομένος. Σε αυτό το πλαίσιο τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν τίποτα το καλό, αλλά αντίθετα πολύ σύντομα θα βρεθούν απέναντι και σε νέα «διαρθρωτικά μέτρα, μόνιμης και σταθερής απόδοσης» που ήδη, από την άνοιξη του 2009, έχουν αξιώσει η Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα προδιαγράφεται ως εξής :

  • 22 Οκτώβρη: Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) ανακοινώνει τα στοιχεία για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τα έτη 2008 και 2009. Και βέβαια πρόκειται μόνο για τα «προεόρτια», για το τυπικό μέρος της «διαδικασίας» που θα ακολουθήσει. Ακόμη και με τα όσα εμφάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ - έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για το 2008 - η αντιλαϊκή κλιμάκωση είναι απόλυτα δεδομένη. Να σημειωθεί ότι τα εξεταζόμενα δημοσιονομικά μεγέθη συσχετίζονται με το παραγόμενο ΑΕΠ. Ετσι σε συνθήκες μεγαλύτερης καπιταλιστικής κρίσης και υποχώρησης της μάζας του ΑΕΠ τα εμφανιζόμενα ποσοστά «δημοσιονομικής αστοχίας» θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η τέτοια εξέλιξη, στη βάση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, δίνει σινιάλο για την επιτάχυνση των ρυθμών της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • 27 Οκτώβρη: Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καλείται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα στο 3%. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι σήμερα το ανεβάζουν πάνω από 10%, γεγονός που σημαίνει πρόσθετα φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ !
  • 3 Νοέμβρη: Η Κομισιόν ανακοινώνει τις λεγόμενες «φθινοπωρινές προβλέψεις» (ΑΕΠ, έλλειμμα κ.ά.) που αφορούν και στην ελληνική οικονομία. Επίσημα ομολογείται ότι αυτές θα είναι ακόμη χειρότερες από τις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν φέτος το Μάρτη (λεγόμενες εαρινές προβλέψεις) όταν ήδη η Κομισιόν είχε αξιώσει τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.
  • 2 Δεκέμβρη: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (Συμβούλια ΕΚΟΦΙΝ και Γιούρογκρουπ). Στην ατζέντα τους θέση θα έχει και το πρόγραμμα που ήδη θα έχει υποβάλει η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ θα έχουν προηγηθεί τα παζάρια που αφορούν όχι την ουσία αλλά μόνο στο χρονικό ορίζοντα της δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν δηλαδή αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010 ή πάρει κάποια μικρή «παράταση» μέχρι το 2011 ή 2012. Στη βάση των αποφάσεων που πάρθηκαν από την ΕΕ (Μάρτης 2009) η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν έχει διορία καθώς ο αντιλαϊκός βηματισμός - αυτής της φάσης - θα «πρέπει» να ολοκληρωθεί μέχρι το 2010. Για άλλα κράτη η προβλεπόμενη διορία κλιμακώνεται μέχρι και το 2014. Γύρω από τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους. Αντιθέσεις που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των λαών, αλλά με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των συμφερόντων που στηρίζει η κάθε κυβέρνηση της λυκοσυμμαχίας.
  • Το αντιλαϊκό σχέδιο θα αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή. Στα τέλη του Δεκέμβρη θα υπερψηφιστεί από τις διαμορφωθείσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Στην ίδια περίοδο υποβάλλουν στην ΕΕ και το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που αποτελεί και την προγραμματική δέσμευσή τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ