Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΣΕ
Με νέο ... μηχανοδηγό στην ιδιωτικοποίηση

Με δεδομένο το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν απόλυτα στην εφαρμογή της κατευθυντήριας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων στρατηγικής σημασίας, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ό,τι άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Στον τομέα του μέχρι τώρα υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, το οποίο η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετονόμασε σε υπουργείο Υποδομών, εντάσσοντας σ' αυτό και τα Δημόσια Εργα, ορισμένες από τις εκκρεμότητες που άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση των Ταχυμεταφορών (κερδοφόρα θυγατρική του ΕΛΤΑ) και το μοίρασμα σε ιδιώτες κρατικού χρήματος 2,1 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα για τον ΟΣΕ, ως πρόσχημα για να εφαρμοστεί άμεσα η πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης, προβάλλονται τα «τεράστια ελλείμματα, που επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο». Βέβαια, τα όποια ελλείμματα του ΟΣΕ, έχουν προέλθει αποκλειστικά και μόνο από την πολιτική που άσκησαν συνειδητά και εναλλάξ, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες. Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής, είναι η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηρόδρομου, όπως επιτάσσει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2011, όπως ορίζει ρητά σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και η πολιτική αυτή έχει χαραχτεί πριν χρόνια στην ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Συνεπώς, η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος, ανεξάρτητα από τη σημερινή του οικονομική κατάσταση, είναι προγραμμένος να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και αυτή ακριβώς την κεντρική πολιτική της ΕΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων στρατηγικής σημασίας, καλείται τώρα να εφαρμόσει στον ΟΣΕ η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, εστιάστηκε σε επιμέρους ζητήματα και όχι στην ουσία της πολιτικής ιδιωτικοποίησης. Ούτε πάλι είναι τυχαίο ότι καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε κάθε αναφορά στον ΟΣΕ, ενώ αντίθετα σκόρπιζε προεκλογικές κορόνες περί...πρόθεσης επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων του ΟΤΕ με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» και της «Ολυμπιακής» με τη MIG.


Ν.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ