Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατό του
Ο Φοίβος Ταξιάρχης συνέδεσε τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία με τον αγώνα για τον πολιτισμό και την τέχνη. Γνώριζε καλά πως για ν' αλλάξει η κοινωνία δε φτάνει ο αγώνας για το ψωμί, για το μεροκάματο. Πρέπει ν' αλλάξει και η συνείδηση, πρέπει οι εργαζόμενοι να γνωρίσουν την ιστορία τους, τη γλώσσα τους και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ηταν παρών σε όλους τους αγώνες. Εγινε μέλος του ΚΚΕ και υπέστη διώξεις. Από το 1947 που μπήκε στη Δραματική Σχολή, σπουδάζοντας παράλληλα στη Φιλοσοφική Σχολή, αναμείχθηκε με τους κοινωνικούς αγώνες. Ηταν σταθερά με το ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανταποκρίθηκε σε κάθε κάλεσμά του, υπερνικώντας ακόμη και τα προβλήματα υγείας. Ηταν πολλές φορές υποψήφιος στις εκλογές, πολιτικές και δημοτικές. Το παράδειγμά του θα συνοδεύει τους νέους κομμουνιστές, τους νέους καλλιτέχνες, κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται.
Τίμησε όσο λίγοι το θέατρο που λάτρεψε, με σπουδαίους ρόλους, σε σπουδαία έργα. Σίγουρα είχε βρει από νωρίς τον ορισμό του ηθοποιού, την ουσιαστική σημασία του. Αγωνίστηκε σε καιρούς δύσκολους για την τέχνη του, συμμετέχοντας σε ιστορικούς θιάσους. Βιογραφικό πλούσιο, αξιοζήλευτο. Βραβεία, διακρίσεις. Επιλογές με συνείδηση καλλιτεχνική. Οπως με συνείδηση στρατεύτηκε μέχρι το τέλος για το ρόλο του στην κοινωνία. Η φωνή του, το παράστημά του, η διακριτική σοφία του κατέκτησαν όσους τον γνώρισαν και τον συναναστράφηκαν.
«Ο Αζάρ ποτέ δεν πεθαίνει» με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» |
Η πρώτη θεατρική του εμφάνιση έγινε με το ρόλο του Κινησία στη «Λυσιστράτη», από το «Θυμελικό θίασο» του Λίνου Καρζή. Το 1952 συμμετείχε στις πρώτες, μεταπολεμικές, «Δελφικές Γιορτές» που είχε καθιερώσει ο Αγγελος Σικελιανός, παίζοντας τους ρόλους «Κράτος» και «Ωκεανός» στον αισχυλικό «Προμηθέα δεσμώτη».
Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βασίλη Διαμαντόπουλου, Καρόλου Κουν, Κυβέλης, Μίμη Φωτόπουλου, Ν. Χατζίσκου και πολλών άλλων. Πολύχρονη και σημαντική ήταν η συνεργασία του με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη. Από το 1959 μέχρι το 1962 πρωταγωνιστούσε στο «Πειραϊκό Θέατρο» του Δ. Ροντήρη, που περιόδευε σε πολλές χώρες.
Φοίβος Ταξιάρχης - Μποστ |
Για πολλά χρόνια εργάστηκε σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές θεάτρου και λόγου και σκηνοθέτησε πολλά νεοελληνικά και ξένα έργα. Επαιξε σε αρκετές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αρραβωνιάσματα», «Ουράνιο τόξο», κ.ά., καθώς και στο ελληνογιουγκοσλαβικό τηλεοπτικό οδοιπορικό κοινής παραγωγής «Πλάκα - Σκαρντάλιε».
Μετά τη μεταπολίτευση, με άλλους παλιούς και νέους προοδευτικούς ηθοποιούς, συμμετείχε στην κίνηση για την αποχουντοποίηση και ανασύσταση του ΣΕΗ. Μέχρι το 1971 δίδασκε στη Δραματική Σχολή Αθηνών, από όπου τον απέλυσαν λόγω ιδεολογίας.
Ελαβε μέρος στους επαγγελματικούς αγώνες του κλάδου του και εκλέχτηκε αρκετές φορές μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ. Διακρίθηκε με: Χρυσό μετάλλιο για παραστάσεις αρχαίου δράματος στο «Ελληνικό Θέατρο» του Λος Αντζελες, χάλκινο μετάλλιο για παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Ισραήλ, τιμητικό μετάλλιο και δίπλωμα της ΕΡΤ, μετάλλιο και δίπλωμα σε αναγνώριση της συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση, κ.ά.
Επίσης, έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά διάφορα άρθρα του και έχει κάνει διαλέξεις για το θέατρο, τη θεατρική παιδεία, την καλλιτεχνική και πνευματική καλλιέργεια των ευρύτερων στρωμάτων του λαού.
Ο Φοίβος Ταξιάρχης θα είναι πάντα στις καρδιές μας γιατί ήξερε να τις ζεσταίνει, με το καθάριο βλέμμα του, με την ευγένειά του, τις σταράτες κουβέντες του, τη δύναμη της πίστης του, την άσβεστη ελπίδα του ότι αυτός ο κόσμος θ' αλλάξει, επειδή εμείς θα τον αλλάξουμε.