Επιβάλλεται άμεσα να παρθούν μέτρα απολύμανσης, αφού λόγω του ότι δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, όλοι οι βόθροι πλημμύρισαν και όλη η βρώμα βγήκε στην επιφάνεια
Ο δρόμος της παραλίας Βασιλικού, όπου βρίσκεται ο οικισμός Οαση και το χωριό Μπούρτζι, δεν ξεχωρίζει από τη λάσπη. Μετά από τρεις μέρες οι κάτοικοι προσπαθούν, μέσα στη δυσωδία, να καθαρίσουν τα σπίτια τους από το πέρασμα του νερού του ποταμού Λήλαντα. Η μυρωδιά της μούχλας, που διαδέχεται τη λάσπη, είναι έντονη σε μια μεγάλη έκταση. Η θάλασσα έχει χάσει το χρώμα της και από μπλε έχει μετατραπεί σε καφέ.
«Το νερό κατέβαινε με τέτοια ορμή που μας ανάγκασε να ανεβούμε στη στέγη για να γλιτώσουμε». «Βλέπαμε τα αυτοκίνητα να φεύγουν, τα δέντρα να λυγίζουν, την άσφαλτο να σπάει. Δεν το πιστεύαμε. Τελικά είμαστε πολύ τυχεροί που γλιτώσαμε». Λίγο πιο κάτω, ένας 75χρονος, με δάκρυα στα μάτια, με μια φωτογραφία του στα χέρια, κοιτάει το σπίτι του που έχει ακόμα τα σημάδια στους τοίχους από το πέρασμα του νερού. «Από 10 χρονών δουλεύω. Ξυπόλυτος. Κατάφερα να κάνω ό,τι έκανα μέσα στη φτώχεια. Τώρα καταφέρνω να σώσω ό,τι μπορώ. Γιατί να συμβεί; Γιατί να χαθούν όλα; Και τώρα, ποιος θα μας βοηθήσει; Η κυβέρνηση; Αυτή έδωσε προεκλογικά τα 3.000 ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας και μετά τα πήραν πίσω...».
Στην παραλία, η παιδική χαρά έχει ...μεταφερθεί στη θάλασσα. Το ίδιο και ο δρόμος. Κομμάτια του δρόμου βρίσκονται διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Τα παιδιά κοίταγαν αριστερά και δεξιά, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έγινε. Οι μεγαλύτεροι, όμως, θυμούνται ακόμα την πλημμύρα του 2006 και ο γραμματέας του «Πολιτιστικού περιβαλλοντικού συλλόγου "Η Αναγέννηση"», Νικόλαος Κεραμυδάς, τονίζει πως «από το 2005 μέχρι και σήμερα, η Νομαρχία έχει αδρανήσει για το θέμα των πλημμυρών. Χάρη στο ΚΚΕ, το θέμα έφτασε στη Βουλή, το οποίο κατέθεσε το υπόμνημα που είχαμε στείλει στη Νομαρχία. Ο υπουργός μας απάντησε πως είναι θέμα της Νομαρχίας, ξανακάναμε αίτημα και η απάντηση της Νομαρχίας ήταν πως γίνονται έργα. Ομως εμείς, δεν είχαμε ζητήσει να βγάλουν την άμμο από τον ποταμό και να την βάλουν στο πλάι, εμείς είχαμε ζητήσει να φτιάξουν τοιχίο από τη γέφυρα του Βασιλικού και κάτω. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε».
Eurokinissi |
Οι κάτοικοι, 4 μέρες μετά, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν |
Ο Γιώργος Αργύρης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Εύβοια, επισήμανε πως «τα προβλήματα που εμφανίστηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις - αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει και χειρότερες - είναι τα εξής: Επειδή κάηκαν τα δάση το 2007, δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα η βροχή να πλημμυρίσει τον ποταμό. Το ποτάμι έσπασε γιατί ουσιαστικά οι όχθες του δεν υπάρχουν. Οι κάτοικοι λένε πως υπήρχαν παλιά δύο κανάλια, τα οποία εκτόνωναν το νερό του Λήλαντα στα 800 μέτρα από τη θάλασσα».
Οσο για το ποιος φταίει, ο Γ. Αργύρης ήταν κατηγορηματικός. «Δε φταίνε οι άνθρωποι που έχτισαν εδώ. Τα πλήρωσαν με μεροκάματα πολλά και έφτιαξαν τα σπίτια τους. Φταίνε αυτοί που έδωσαν τις άδειες, αυτοί που έδωσαν τη γη. Εδώ στην περιοχή πρέπει να ζητήσουν αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες στο 100% για τις καταστροφές που έχουν πάθει. Δε χρειάζονται επίδομα για το σπίτι που έμεναν, για το χωράφι που καλλιεργούσαν. Να παρθούν πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, για να προλάβουμε το χειμώνα που έρχεται, για να μην έχουμε νέα προβλήματα».
Η πόλη μέσα στη λάσπη και τα λύματα |
Η παιδική χαρά που ήταν στην παραλία βρέθηκε μέσα στη θάλασσα |