Συνάντηση με τη δήμαρχο Ερέτριας και δημοτικούς συμβούλους είχε χτες το απόγευμα το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στο δημαρχείο Ερέτριας |
«Ποιο είναι το κέντρο εκείνο που θα αντιμετωπίσει τα άμεσα και τα έμμεσα προβλήματα στο Νομό Εύβοιας», ο οποίος μάλιστα έχει κηρυχθεί και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έθεσε το ζήτημα. Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό το κέντρο θα έχει την συνολική ευθύνη, από τα μηχανήματα, από τις άμεσες αποζημιώσεις, από την ολική αποκατάσταση. Ξεκαθάρισε πως πρόκειται για πολιτικό ζήτημα και η εμπειρία του ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι όπου μπλέκουν πολλοί φορείς, που στο όνομα της αποκέντρωσης ο καθένας έχει από μια αρμοδιότητα, δεν αποδίδει τελικά. «Να έρθει το κέντρο - κατά τη γνώμη μας είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ - να εγκατασταθεί εδώ, στην περιοχή και να συντονίσει όλες τις προσπάθειες, να δοθούν τα χρήματα, να φτιαχτούν οι δρόμοι και τα αντιπλημμυρικά έργα».
Οπως τόνισε το κλιμάκιο του Κόμματος, το ΚΚΕ θα κάνει παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία για να θέσει επιτακτικά το θέμα του συντονισμού από το κράτος.
«Οι διαδικασίες είναι τραγικές», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Ερέτριας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απαντώντας υπογράμμισε πως πρέπει να ακολουθηθούν άμεσες διαδικασίες για τον υπολογισμό και την αποκατάσταση των ζημιών και να παρακαμφθεί όλη η γραφειοκρατία που προβλέπει μεταξύ άλλων και έγκριση από την ΕΕ. «Μια περιοχή που κηρύχτηκε έκτακτης ανάγκης, σημαίνει πως κι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι έκτακτης ανάγκης», είπε χαρακτηριστικά. «Η διαδικασία, η γραφειοκρατία έχει παρεμποδίσει την απόκτηση κατάλληλων μηχανημάτων για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Θα είχαμε μηχανήματα σήμερα...», τονίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Ολες αυτές οι αποκεντρώσεις που έχουν γίνει έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, μεταξύ άλλων. Και θα δείτε, με τον "Καποδίστρια 2" που θα γίνει, που μεγαλώνει η ευρύτητα αλλά η αποκέντρωση θα είναι ακόμα πιο μεγάλη, δε θα είναι αποκέντρωση όπως την φαντάζεστε», επισήμανε.
«Δεχτήκαμε δεκαπλάσιο όγκο νερού», ειπώθηκε από πλευράς της δημοτικής αρχής Ερέτριας, «εξαιτίας των πυρόπληκτων περιοχών και των χρόνιων προβλημάτων».
«Σαν Κόμμα - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - έχουμε μεγάλη ευαισθησία για τα προβλήματα υποδομών, γιατί ζούμε κι οι ίδιοι μαζί με ανθρώπους, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Επιπλέον, έχουμε άποψη για τις υποδομές στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ένα έργο υποδομών, το οποίο δε θα το βλέπουμε αλλά θα το νιώθουμε. Οταν έχεις αποχέτευση, αντιπλημμυρικά έργα, δεν τα βλέπεις, αλλά το νιώθεις στη ζωή σου. Δεν είναι η φιγούρα, είναι αυτά που τα ζεις, που αισθάνεσαι ασφαλής.
Μιλούσα με επιστήμονες και μου έλεγαν πως το έργο διαχείρισης νερού στην Ελλάδα είναι ένα έργο που μπορεί να κρατήσει 20 χρόνια, θα βρέχει στην Ηγουμενίτσα και θα πίνεις νερό στην Κάσο και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Εμείς δε λέμε να γίνονται έργα για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Να γίνουν έργα που τα χρειαζόμαστε και ταυτόχρονα να γίνουν θέσεις εργασίας.
Δεν κάνουν όμως τέτοια έργα, διότι όλα τα έργα που γίνονται είναι άμεσου κέρδους. Να κοπούν διόδια, να μειωθούν τα έξοδα των εταιρειών, κλπ.».
Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω σε 20 - 30 χρόνια τι έχουμε να πληρώσουμε. Διότι πληρώνουμε σωρευτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν 20 - 25 χρόνια. Στην Αττική, για παράδειγμα, πληρώνουμε όλη τη μεταπολεμική ανάπτυξη και οικοδόμηση. Και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν τα εισπράττεις σε λίγα χρόνια, αλλά πολύ αργότερα. Και όταν μιλάμε για τη φύση, συμβόλαιο δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να κάνει ξηρασία, και να έχεις άλλα προβλήματα. Τέλειωσαν τα έργα τα "στενά" τοπικά, τώρα τα περισσότερα έργα είναι υπερτοπικά. Γιατί μπορεί να κάνεις εσύ εδώ κάποια έργα και να λύσεις το ζήτημα και να φουσκώσει το πρόβλημα παραπέρα. Με αυτή την έννοια λέμε ότι πρέπει να μπει ένα "στοπ". Βέβαια εδώ καταλαβαίνουμε ότι είναι το άμεσο, οι αποζημιώσεις, κλπ.».