Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ

«Απογοήτευση και στενοχώρια» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για την ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκύπτουν απ' την ταύτιση των θέσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με πολλές απ' αυτές που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, κατέβαλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης και ο Α. Νταβανέλλος, όπου εκτίμησαν ότι είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που «δανείζεται λέξεις» απ' το πρόγραμμά τους.

Παρά τις δηλώσεις και των τριών πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ όπως σκιαγραφήθηκε απ' τα όσα εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ είναι συμπληρωματική αυτής της ΝΔ, όταν ο Αλ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε χαρακτηριστικά πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία είναι ζήτημα όχι αρχών αλλά προϋποθέσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την «απογοήτευση και τη στενοχώρια» τους γιατί φαίνεται πως στη διαμάχη εντός του ΠΑΣΟΚ «κερδίζουν οι δυνάμεις που το θέλουν να κινείται στην ίδια κατεύθυνση». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, απόλυτα ταιριαστή σε ένα κόμμα που πολιτικά εκπροσωπεί την άρχουσα τάξη αλλά προϊόν του δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό του. Αποψη που καλλιεργεί αυταπάτες ότι ενδεχομένως στο μέλλον αυτό να ανατραπεί και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει μια άλλη πορεία.

Στη συνέντευξη ασκήθηκε κριτική κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του σε δέκα ζητήματα όπως τα εισοδήματα, η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Οταν επισημάνθηκε από δημοσιογράφους ότι η κριτική τους στάθηκε περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ελάχιστα στη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως απ' τη ΝΔ δεν περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικά απ' όσα έχουν εξαγγελθεί, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ απ' το οποίο «θα περίμενε κανείς περισσότερες απαντήσεις»!

Ενδεικτική των αυταπατών που θέλει να καλλιεργήσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον λαό ήταν η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα για το πώς ακριβώς πιστεύουν ότι μπορεί το δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο εταιριών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» αρκέστηκαν να δηλώσουν, σαν η πολιτική βούληση στο πλαίσιο του καπιταλισμού να μην ταυτίζεται αντικειμενικά με τη βούληση των «ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Υποβόσκει η φαγωμάρα

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στην εσωκομματική αντιπαράθεση, παρότι έχει προσωρινά κηρυχθεί «ανακωχή», στελέχη του ΣΥΝ εξακολουθούν να θέτουν ζητήματα. Χτες, η Αννα Φιλίνη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ επανέλαβε ότι «δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν την περιθωριοποίησή μας» και αποκήρυξε τον όρο «αντισυστημική αριστερά».

Ο Δ. Παπαδημούλης στην «Αυγή», κάλεσε «ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (...) να πάψουν να επιτίθενται στο ΣΥΝ», δήλωσε αντίθετος με τη «διάλυση του ΣΥΝ που προωθείται μέσω της συριζοποίησής του» και εκτίμησε ότι «μετά τις εκλογές πρέπει να ξαναδούμε τα πάντα απ' την αρχή». Και ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Εθνος» δήλωσε ότι η κρίση «πυροδοτήθηκε από τα πάνω, από πολλές πλευρές και με πολλές σκοπιμότητες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση άνευ ουσίας με την κυβέρνηση(2014-10-09 00:00:00.0)
Ολα τα σφυριά στον ίδιο στόχο(2014-03-29 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ(2012-05-15 00:00:00.0)
Τεντωμένο το σκοινί της αντιπαράθεσης(2009-09-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις(2009-06-30 00:00:00.0)
Εύρυθμη λειτουργία της αγοράς...(2008-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ