Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του εθνικού συνεταιρισμού κρέατος της Ρωσίας, Σεργκέι Γιούσιν, «η ύφη της διατροφής με την αρχή της κρίσης στη Ρωσία έχει αλλάξει αισθητά. Αντί για το πιο ακριβό χοιρινό και βοδινό κρέας οι Ρώσοι πιο πολύ άρχισαν να αγοράζουν το φτηνότερο κρέας των πουλερικών». Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ακόμη πως το 2009 η κατανάλωση κρέατος κατ' άτομο θα μειωθεί κατά 3 με 5 κιλά, ενώ οι παραγωγοί πιστεύουν πως η κατανάλωση θα κινηθεί στα 60 κιλά ανά άτομο το χρόνο.
Να σημειωθεί πως την περίοδο από το 2002 έως το 2008, όπου η ρωσική οικονομία παρουσίαζε σημαντική άνοδο (σε σχέση με την κατάσταση από το 1991 έως το 2001), παρατηρήθηκε μια άνοδος και στην κατανάλωση κρέατος στη Ρωσική Ομοσπονδία, που αυξήθηκε από 40 κιλά ανά άτομο ετησίως (που είχε πέσει μετά την αντεπανάσταση του 1989-1991 και αντιστοιχούσε στο επίπεδο της κατανάλωσης κρέατος που υπήρχε το 1960 τη ΕΣΣΔ) στα 65 κιλά ανά άτομο ετησίως.
Ακόμη όμως και τότε η κατανάλωση κρέατος κατ' άτομο ήταν μικρότερη από αυτήν που υπήρχε το 1989 στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία κι έφτανε τα 68,4 κιλά ανά άτομο ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή τροφίμων, στα μέσα της δεκαετίας του '80 η ΕΣΣΔ βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου με την καλύτερη διατροφή. Ακόμη και την περίοδο της φάσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όταν ο δείκτης της μέσης κατανάλωσης κρέατος αυξήθηκε (αν και δεν προσέγγισε ποτέ αυτόν της σοσιαλιστικής περιόδου), υπολείπονταν σημαντικά οι ποιοτικοί δείκτες του προς κατανάλωση κρέατος.