Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πιέσεις ΗΠΑ για τις εκλογές

Ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος ματώνει καθημερινά τον αφγανικό λαό
Ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος ματώνει καθημερινά τον αφγανικό λαό
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πιέσεις εν είδει προειδοποίησης για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου ασκούν οι ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, μετά και τις κατηγορίες για απάτη, που προκάλεσαν έρευνα και ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάδειξη προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον η «ακυβερνησία» ωφελεί τους Ταλιμπάν, καθώς όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση, η θέση των ανταρτών ισχυροποιείται και η δύναμή τους ανανεώνεται σε όλη τη χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος, αρμόδιος για τα ζητήματα Πακιστάν και Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υποστήριξε ότι ενδεχόμενο υπερβολικής παράτασης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ασταθείς καταστάσεις των οποίων θα επωφεληθούν οι «Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή ακόμα 220 στρατιωτών στο πλευρό των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Στο Κιργιστάν τιμήθηκε η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, με τον πρόεδρο της χώρας να επισκέπτεται την αμερικανική αεροπορική βάση που βρίσκεται στο Κιργιστάν και να δηλώνει πρόθυμος ότι θα ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, «συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Το Πακιστάν ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη δύο εκ των πλέον καταζητούμενων «αξιωματούχων των Ταλιμπάν» και του εκπροσώπου τους στη Σουάτ, Μούσλιμ Καν και Μαχμούντ Καν, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε σημαντικό πλήγμα στις δυνάμεις τους στην κοιλάδα Σουάτ. Ο στρατός ανακοίνωσε και τις συλλήψεις τριών ακόμα Ταλιμπάν, με τις συγκρούσεις και τις επιδρομές τόσο στην κοιλάδα Σουάτ, όσο και στις περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν, να εντείνονται, αντί να μειώνονται, προκαλώντας νέο κύμα προσφύγων και τρομοκρατώντας τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ