Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση στα σύνορα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Δύο ρουκέτες έπληξαν, χτες το απόγευμα, περιοχή έξω από τη βόρεια ισραηλινή πόλη Ναχαρίγια. Οι ρουκέτες φαίνεται ότι εκτοξεύτηκαν από το λιβανικό χωριό Καλαγίλ, το οποίο και στόχευσαν οι 15 ρουκέτες που εκτόξευσε, ως απάντηση, ο ισραηλινός στρατός. Θύματα ή σοβαρές ζημιές δεν αναφέρθηκαν από καμία πλευρά.

Αμέσως μετά, άνδρες της δύναμης του ΟΗΕ αναπτύχθηκαν στην περιοχή, όπως έπραξαν και ο λιβανικός και ο ισραηλινός στρατός. Το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη λιβανική κυβέρνηση και το στρατό, υποστηρίζοντας ότι έχουν υπ' ευθύνη τους τα σύνορα. Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, ζήτησε αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν. Η λιβανική ηγεσία δε σχολίασε, αν και σε όλες τις προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις η ευθύνη επιρρίφτηκε σε μικρές παλαιστινιακές οργανώσεις και σε οργανώσεις που συνδέονται με την «αλ Κάιντα», ενώ η «Χεζμπολάχ» είχε διαχωρίσει τη θέση της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πολυήμερα γυμνάσια κοντά στα σύνορα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωνε ότι πρόκειται για «προετοιμασία σε περίπτωση πολέμου» και επισήμαινε ότι «η «Χεζμπολάχ» θα θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση γίνει κατά του Ισραήλ». Αργότερα, ο ηγέτης της σιιτικής «Χεζμπολάχ» Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ υπογράμμιζε ότι δεν είναι πιθανή μια νέα πολεμική σύρραξη, ενώ εκτιμούσε ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Λίβανο.

Αν και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ή καταγγελία για παρέμβαση του Ισραήλ, γεγονός είναι ότι, προχτές, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας «σκοντάφτοντας» στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης υπό τη «Χεζμπολάχ» για τη διανομή των υπουργείων. Αναμένοντας την νέα ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ο Λίβανος διανύει νέα περίοδο αστάθειας.

  • Σε «ασφαλές μέρος» αποθηκεύτηκαν 36 ράβδοι ραδιενεργού κοβαλτίου που μεταφέρθηκαν από το Λίβανο στη Ρωσία διά της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή, η μεταφορά κρίθηκε αναγκαία λόγω της αστάθειας που επικρατεί στη χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ