Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εκδηλώσεις τιμής στον Αλιέντε

Ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε
Ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην επέτειο των τριάντα έξι χρόνων από το θάνατο του Χιλιανού προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε και την εγκαθίδρυση της στυγνής δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ, που στήριξαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστικές και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική, πραγματοποιήθηκαν χτες στη Χιλή από λαϊκές οργανώσεις και το ΚΚ Χιλής, απαιτώντας και σήμερα να αρθούν οριστικά όλοι οι νόμοι της δικτατορίας. Επίσημες εκδηλώσεις από την κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ αναμένονταν να γίνουν στο προεδρικό μέγαρο «λα Μονέδα».

Η 11η Σεπτέμβρη του 1973 είναι η μέρα που το προεδρικό μέγαρο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες στρατηγούς υπό τον Αουγκούστο Πινοτσέτ. Εκεί θα βρει το θάνατο ο λαοπρόβλητος πρόεδρος Αλιέντε και θα δοθεί το τραγικό τέλος στις 1.000 μέρες διακυβέρνησης της «Λαϊκής Ενότητας». Θα ακολουθούσε το φασιστικό σκοτάδι για περισσότερο από 17 χρόνια, με χιλιάδες νεκρούς, κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, χιλιάδες αγνοούμενους και περισσότερους από ένα εκατομμύριο εξόριστους.

Η «Λαϊκή Ενότητα» - πλατιά συμμαχία που συμμετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (κόμμα του Αλιέντε), το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση - στις 4 Σεπτέμβρη 1970 επικρατεί στις προεδρικές εκλογές με τη σχετική πλειοψηφία του 36,3% και στις 3 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, με τη σύμφωνη γνώμη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος εκλέγεται πρόεδρος ο Αλιέντε. Από την πρώτη στιγμή θορύβησε τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές που έβαλαν μπροστά τα σχέδια για ανατροπή της κυβέρνησης του Αλιέντε. Ιδιαίτερα όταν η «Λαϊκή Ενότητα», στις δημοτικές εκλογές του 1971, συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία με 50,86% και τον Ιούλη του ίδιου χρόνου προχωρά, διά μέσου νομοσχεδίου, στην κρατικοποίηση των ορυχείων χαλκού, πετώντας εκτός νυμφώνος την αμερικανική εταιρεία ΙΤΤ. Το Μάρτη του 1973 και ενώ η προπαγάνδα της CIA έχει κλιμακωθεί αξιοποιώντας, με το μέγιστο δυνατό τρόπο, τις καθημερινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει ο χιλιανός λαός, τόσο λόγω των μεταρρυθμιστικών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά, πολύ περισσότερο, λόγω του εμπάργκο, που, ουσιαστικά, έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ, η «Λαϊκή Ενότητα» κερδίζει το 45% των ψήφων, και πλέον έχει και τον πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η απόφαση έχει ληφθεί. Στην ήττα αυτού του σημαντικού εγχειρήματος στη Χιλή ωστόσο συντέλεσε και το γεγονός των κοινοβουλευτικών αυταπατών και της αντίληψης για ειρηνικό δρόμο προς το σοσιαλισμό που είχε ο Αλιέντε, όπως και το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι παροτρύνσεις των κομμουνιστών για εξοπλισμό του λαού ώστε να αντιμετωπίσει την αντίδραση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(26/6/2018)
100 χρόνια από τη γέννηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε(29/6/2008)
Δεκαέξι χρόνια μετά...(14/12/2006)
Το όνειρο είναι πάντα ζωντανό(16/9/2003)
Αρχισαν οι νομικές αντιπαραθέσεις(11/12/1998)
Ενταση...(28/10/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org